ZabavaZanimljivosti

Najduža ekspozicija fotografije svih vremena

Story Highlights
  • Regina Valkenborgh stvorila je seriju improvizovanih kamera sa rupama obloživši limenke za piće fotografskim papirom
  • Na slici su prikazani 2.953 lučni tragovi sunca dok je izlazilo i zalazilo kroz skoro deceniju promjene godišnjih doba
  • Prikazuje evoluciju opservatorije Baifordburi

2012. godine, fotografkinja Regina Valkenborgh, tada studentica na univerzitetu Hertfordshire u Engleskoj, stvorila je seriju improvizovanih kamera sa rupama obloživši limenke za piće fotografskim papirom. Na neke je zaboravila, a jedan je ostao na mestu 8 godina prije nego što ga je neko pronašao. Sadržao je možda najdužu ekspoziciju fotografije u istoriji

Na slici su prikazani 2.953 lučni tragovi sunca dok je izlazilo i zalazilo kroz skoro deceniju promjene godišnjih doba. … Prikazuje evoluciju opservatorije Baifordburi – kupola najstarijeg teleskopa opservatorije vidljiva je levo od slike, dok se atmosferski portal, koji je izgrađen na pola izloženosti, može uočiti od centra desno od slika.

“Sreća je bila što je slika ostala netaknuta, da bi je David spasio nakon svih ovih godina. Već sam nekoliko puta isprobao ovu tehniku u Opservatoriji, ali fotografije su često uništavale vlaga i fotografski papir bi se uvio.
Nisam namjeravao da snimim ekspoziciju ovoliko dugo i na moje iznenađenje, preživela je. Mogla bi biti jedna od, ako ne i najduža postojeća ekspozicija.”

Foto: Regina Valkenborg / University of Hertfordshire

Source
boingboing.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button