ZabavaZanimljivosti

Na današnji dan: Računar Deep Blue pobijedio Kasparova

Prva pobjeda računara nad tadašnjim svjetskim prvakom u šahu ostvarena je na današnji dan prije 25 godina u Filadelfiji, nakon što je uređaj Deep Blue kompanije IBM, kao igrač sa bijelim figurama, pobijedio Garija Kasparova u sicilijanci – šahovskom otvaranju potezima 1. e4 c5.

Ovo se dogodilo znatno prije otkrivanja mašinskog učenja, a događaj je svojom specifičnošću inspirisao mnoge teorije zavjere, budući da je pobjeda iznenadila ne samo obične ljubitelje šaha, već i profesionalce.

Nakon toga, IBM je nadogradio računar, čija je unaprijeđena verzija kolokvijalno nazvana Deeper Blue. Revanš, organizovan u maju 1997, kada je takođe pobijedio uređaj rezultatom 3½:2½ (+2 =3 -1). Posljednja partija rano je usmjerena u korist računala nakon Kasparovljeve pogreške u otvaranju.

Nadograđeni Deep Blue imao je mogućnost procjene i do 200 miliona pozicija po sekundi, što je predstavljalo dvostruko poboljšanje u odnosu na verziju iz 1996. godine. U junu 1997. Deep Blue je smješten na 259. mjesto liste najbržih superračunara.

Računar je analizirao oko 700.000 dvoboja FIDE-inih velemajstora i sam procijenio najbolje poteze za svaku poziciju, iako je prije drugog dvoboja velemajstor Džoel Bendžamin napravio nekoliko manjih modifikacija.

Kad je Kasparov prije dvoboja tražio uvid u prethodne dvoboje koje je Deep Blue odigrao IBM nije pristao da ih pokaže, međutim, tadašnji svjetski prvak zato se pripremao protiv drugih računara.

Source
portalanalitika.me

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button