BarDogađajiKultura

U Baru obilježen jubilej 20 godina postojanja “Princeze Ksenije”

"Princeza Ksenija" vraća se u Bar

Story Highlights
  • Magična priča o baletskoj umjetnosti u Crnoj Gori, školi "Princeza Ksenija" počela je prije 20 godina u Baru
  • Kompletan video materijal pripremljen povodom jubileja publika će već ovih dana moći da pogleda na Jutjub i Fejsbuk kanalu
  • San Vanje Pantović, osnivača škole i direktorice, opstao je i posle nekoliko godina pauze, "Princeza Ksenija" vraća se u Bar

Magična priča o baletskoj umjetnosti u Crnoj Gori, školi “Princeza Ksenija” počela je prije 20 godina u Baru. Jubilej, dvije decenije igre obilježen je u gradu u kom je ovaj san krenuo, i ujedno su otvorene su nove prostorije u Ulici barskih logoraša. Pod sloganom “S anđelima”, u intimnoj, maltene porodičnoj atmosferi, osnivači škole, novi profesori – Elena Petričenko i Sergej Čumakov, prijatelji i bivši i sadašnji učenici, imali su priliku da se prisjete najljepših trenutaka iz prethodnih dvadeset godina i nazdrave novom početku. Kompletan video materijal pripremljen povodom jubileja publika će već ovih dana moći da pogleda na Jutjub i Fejsbuk kanalu ove obrazovne ustanove.

Uprkos svim poteškoćama koje su pratile dvije decenije rada ove obrazovne ustanove, san o baletu u Crnoj Gori, san Vanje Pantović – osnivača škole i direktorice, opstao je i posle nekoliko godina pauze, “Princeza Ksenijavraća se u Bar. Nove, pune svjetla, prostorije, kao i plate profesorima obezbijedio je patron škole, njegova ekselencija, gospodin Pius Fišer, koji već pet godina svesrdno pomaže ovu obrazovnu ustanovu i ulaže u nove generacije Crnogorki i Crnogoraca.
Jubilej je, kako navodi Vanja Pantović, možda i trebao da se desi u Baru, gradu gdje je sve počelo prije 20 godina.

“U Baru je naša divna škola, prolazeći težak i dramatičan put i opstajući posljednim snagama, uspjela da dođe do ovog čarobnog prostora i sale pune jarkog svjetla i do uslova koji su po najvišim standardima. Proslavu jubileju obilježila je reminiscencija, podsjećanje na sve ono što smo svih godina radili, a što je sabrano u našim srcima, dušama, uspomenama, a uz podršku naših divnih novih profesora Elene Petričenko i Sergeja Čumakova”, kazala je direktorica škole, dodajući da je izuzetno ponosna što je škola ojačana jakim pedagoškim kadrom.

“To je, zapravo i suština. Divno je što jubilej proslavljamo u učionici, jer u njoj čitav naš rad počinje i završava se. Možda je to krug koji se zatvorio. Sunčani, prekrasni krug ispunjenja svih naših nadanja da naša predivna i toliko talentovana djeca imaju prostor za rad. Ovu investiciju, koja je vrlo značajna, obezbijedio je Patron škole, njegova ekselencija Pius Fišer, koji je, otkad škola nema budžet, uspijevao da obezbijedi bruto plate za sve profesore. To su grandiozni napori i nadam se da će jednog dana dobiti nagradu za doprinos obrazovanju djece Crne Gore”, kazala Pantović.

Umjetnost i kroz istoriju, u teškim vremenima, nije mogla da opstane bez svojih mecena i dobrotvora. Baletska škola “Princeza Ksenija” imala je sreću i čast da svoj put posljednjih pet godina ukrsti sa njegovom ekselencijom, ambasadorom Piusom Fišerom, koji je, sa posebnim senzibilitetom, prepoznao njen značaj i omogućio joj novi uzlet.

“Mudrim izborom visokokvalifikovanih baletskih pedagoga sa međunarodne baletske scene, osnivač škole i direktorica Vanja Pantović uspjela je da uzdigne školu od njenih skromnih početaka do institucije najvišeg standarda i nacionalnog ugleda. Nadaleko hvaljeni i prepoznati nastupi baletskog ansambla škole “Princeza Ksenija” na pozornici CNP-a, ali i u inostranstvu, dokaz su izvanrednih postignuća ove obrazovne ustanove. Baletska škola “Princeza Ksenija” po prvi put postavila je Crnu Goru na međunarodnu baletsku mapu u 21.vijeku… “Princeza Ksenija” dala je doprinos od nacionalnog značaja obrazovanju u Crnoj Gori, i to bez priznanja i institucionalne podrške Vlade Crne Gore, kakvu je zaslužila i koja joj je očajnički potrebna posljednih godina. Škola je preživjela od privatnih donacija. I dalje se nadam da ovo ulaganje u buduće generacije Crnogoraca i Crnogorki i u formiranje nacionalnog ansambla Crne Gore neće biti uzaludno”, kazao je ovom prilikom Fišer.

Razgovor vodila: Sonja Jovanović
Autor fotografija: Sergej Zabijako

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button