KulturaMuzika

Opera je lična karta svake države

Mlada, talentovana, devetnaestogodišnja sopran Antonija Vučinović sa Lepetana, studentkinja prve godine Muzičke akademije na Cetinju (na odsjeku za teoriju), za emisiju “Multikultura” Radio Kotora kaže da muziku “živi” od malih nogu, u pravom smislu te riječi.

Osnovnu školu i osnovnu muzičku školu završila je u Tivtu, na odsjeku za flautu 2016. godine.

-Moj brat i ja smo odrasli uz kvalitetnu muziku. Slušali smo razne žanrove, ali su nas roditelji oduvijek upućivali na to šta je kvalitetan zvuk. Brat je bio jako vrijedan, svirao dva instrumenta, pored svih sportova kojima se u to vrijeme bavio, a moja velika želja je, uz njega, bila da i ja sviram klavir.

Međutim, na prezentaciji instrumenata u muzičkoj školi u Tivtu ipak sam se odlučila za flautu. Sasvim spontano je došla i moja želja da zapjevam i oprobam se u džez maniru. Željela sam da pjevam visočije tonove, mislila sam da to mogu i ispostavilo se da sam bila u pravu.

Tako sam, zapravo sasvim slučajno otkrila da osim sviranja instrumenta, mogu i znam da pjevam-priča nam Vučinović.

Te 2016. godine upisala je i srednju Muzičku školu “Vida Matjan” u Kotoru, odsjek za solo pjevanje i teoriju. Maturirala je u maju prošle godine, kao jedina pjevačica u svojoj generaciji u klasi magistra Milice Milanović, sa kojom i sada radi.

-Moja generacija je imala tu nesrećnu okolnost da, zbog poznate situacije sa koronavirusom, maturira na specifičan način, bez maturskih koncerata i one pompezne dodjele diploma.

Međutim, zahavaljujući direktorici škole Jeleni Ljoljić i razrednoj starješinki Andrei Ćoso, sve je ipak proteklo na najbolji mogući način, svečano, ali sa maskama i uz propisanu distancu-rekla nam je Vučinović.

U novembru prošle godine održala je online koncert u okviru programa „Novembarski dani“ na youtube kanalu „Purgatorija“ tivatskog Centra za kulturu. Bio je to program koji slavi ljubav i život.

-Za vrijeme odvijanja priprema za moj koncert, što je trajalo dva mjeseca, mnoge moje kolege su govorile da nije dobar trenutak održavati online koncert, zbog trajanja korona virusa, sale su prazne, bez publike, međutim, ja se ne slažem.

Moj koncert tada su imali priliku da čuju oni koji, ni da je najsjajnija situacija u našoj zemlji, ne bi došli u Crnu Goru jer žive na različitim krajevima svijeta i imaju brojne obaveze. Budući da je link podijeljen putem fejsbuka, publika je, na moje veliko zadovoljstvo, pratila koncert iz Amerike, Austrije, Njemačke i drugih država.

Moji prijatelji su mi prenijeli utiske i svi su bili pozitivni. Meni je to bilo važno, jer je najteže pjevati pred svojom publikom i zaista sam imala veliku odgovornost-ispričala nam je Vučinović.

Najvažniji segment u poslu kojim se bavi, osim talenta i discipline operskog pjevača, jeste dobra komunikacija sa profesorom.

-Nije bitno samo da mi odabere najbolju tehniku kojom ću pjevati i koja mi najviše prija, već i sve ono o čemu na časovima razgovaramo, a ne tiče se pjevanja, o ovoj profesiji uopšte, brojnim izazovima koji stoje na putu jednom mladom operskom pjevaču.

Imala sam sreću da imam svaki mogući vid podrške od moje profesorice Milice Milanović i često se dešavalo da na času uopšte ne pričamo o pjevanju, već o životu uopšte. Te lekcije su za mene svakako najdragocjenije.

Vremenom sam shvatila koliko je pedagoški rad izuzetno zahtjevan, jer profesori ispred sebe nemaju isključivo učenika, već budućeg, kompletnog umjetnika i kako će se odvijati taj proces umnogome zavisi upravo od profesorskog kadra. I danas mi je profesorica Milica veliki kritičar i najveća podrška, naravno, uz moju porodicu-pojašnjava Vučinović.

Opera je, smatra, lična karta svake države.

-U našoj zemlji postoji veliki umjetnički potencijal, imamo soliste, orkestre i zaista možemo odgovoriti svim izazovima savremenog operskog trenutka, samo se moramo pokrenuti. Željno iščekujem taj trenutak i rado ću biti dio te umjetničke priče-zaključila je Vučinović.

Source
Izvor, foto: Radio Kotor

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button