DogađajiKultura

“Kad neće poezija do nas, idemo mi po nju”

“Možda je vrijeme da se malo čita poezija? Možda i nije ali ćemo se svakako organizovati. Kad neće poezija do nas, idemo mi po nju” – ovo su riječi kojima su poete Kulturne Baze Kunst (KBK) opisale svoj motiv za organizovanje poetskog matinea u Centru kulturnih zbivanja “Ribnica”.

”KBK Poetski matine, što da ne” je počeo juče u poslijepodnevnim časovima, a trajao je, kako su naveli iz Baze, sve dok je učesnike nosila poezija.

Tatjana R. ĆalasanRade ObradovićBraco Subotić i Tijana Radulović, uz svesrdnu pomoć glumice Julije Milačić, a na inicijativu osnivača KBK Ivane Stanić, govorili su stihove iz svojih objavljenih i neobjavljenih zbirki. Prema njihovim projekcijama, ovaj će događaj postati tradicija koja tek treba da zaživi.

-U planu nam je da se poetski matine, makar u prvom periodu, održava jednom mjesečno. Događaj je sveden na manji format, ali kao što je uostalom i slučaj sa poezijom, baš u tome leži njegova suština. Sažetost i jezgrovitost su način na koji se mi ‘borimo’ za pažnju čitalaca-poručeno je iz Kulturne baze Kunst.

Saglasni da se savremeni čitalac “odvikao” od poezije, poete KBK su svjesne da je na njima da pobude interesovanje za svoja djela. Stoga je matine i održan u maniru za koji se može kazati sve, osim da potpada pod klasično poetsko veče.

-Od samog ambijenta, preko načina govorenja poezije, uključivanja publike, potrudili smo se da događaju damo na dinamičnosti. Zabluda je da je kazivanje stihova vezano samo za autore i glumce.

Naprotiv, baš kao i kada su u pitanju ostale grane umjetnosti, bit leži u ‘prenošenju’ konzumenta u umjetničko djelo. Dakle, ne radi se ovdje o pukom animiranju publike, već o pružanju jedne nove, bliže, percepcije umjetničkog djela.

Upravo zbog toga smo mišljenja da publiku treba što više uključivati, makar kad su ovakvi događaji u pitanju. Potrudili smo se da to uradimo, smatramo da smo i uspjeli, i nadamo se da će tako biti i na ostalim matineima-naveli su iz KBK-a.

Kulturna baza Kunst, prepoznata kao organizacija koja već više od godinu okuplja širok spektar umjetnika sa područja Crne Gore, za kratko vrijeme je uspjela da na sebe skrene pažnju šire javnosti, organizacijom brojnih izložbenih, književnih, muzičkih ali i humanitarnih događaja.

U planu je, međutim, dodatno proširivanje opsega djelatnosti, pa iz Baze najavljuju i osnivanje izdavačke kuće.

-To bi bila jedna posve drugačija priča, kada je izdavaštvo sa našeg podneblja posrijedi. Budući da u Bazi postoji ogroman broj kvalitetnih pojedinaca, izdavačka kuća bi bila prilika za neku vrstu udruživanja.

Fuzijom različitih branši dobili bismo proizvod, odnosno knjige, koje bi predstavljale fuziju različitih grana umjetnosti. Imamo ljude, znanje i dobru volju, a nadamo se da ćemo iznaći i sredstva-zaključili su iz Kulturne baze Kunst.

Source
feral.bar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button