BarDruštvoVijesti

Izložba Humanitarna fotografija skreće pažnju na ljudsku patnju i humanost

U Caritasu Barske Nadbiskupije, na neuobičajenom mjestu, u nedovršenoj garaži, otvorena je izložba umjetničke fotografije autorke Maje Vuksanović koja nas opominje na sve prisutniju ljudsku patnju savremenog društva, ali i potrebu njegove humanizacije.

“Svakom fotografijom nastojim da prikažem apsolutnu realnost današnjice koja je često iskrivljena. Polazim od dubljeg razumijevanja osobe i situacije, a isto tako vjerujem da moć ljudske empatije može dovesti do kolektivne akcije za dobrobit čovječanstva i svijeta, u kojem ćemo svi biti jednaki, jer svako od nas zaslužuje da živi na najbolji način”, kaže Vuksanović, koja je završila Fakultet likovne umjetnosti na Cetinju- odsjek grafički dizajn. U Caritasu radi od 2016. godine, a iskustvo koje je stekla u ovoj humanitarnoj organizaciji, promijenilo je, kako ističe, njen način razmišljanja i odnos prema ugroženima i marginalizovanima.

Novo vrijeme sa svim aktuelnim pošastima, iznova nameće pitanje ljudske patnje, ugroženih, ali i preispitivanje naše humanosti, vrijednosnog puta kojim Caritas Barske Nadbiskupije korača od osnivanja. Maja Vuksanović skrenula je pažnju na ove važne teme umjetničkom fotografijom koja govori više od riječi.

“Iako sam planirala ovu izložbu nešto kasnije, sa više radova, odlučila sam da je napravim baš u ovom trenutku, jer je stopa siromaštva i ljudske patnje iz dana u dan sve veća. Nemoćni, siromašni, marginalizovani i potčinjeni prolaze kroz razne vidove dehumanizacije, diskriminacije, nasilja, isključenosti i netrpeljivosti. Neophodni su razvijanje empatije i međusobna podrška, a ono na što sam se fokusirala, uz prikazivanje tog teškog života na rubu egzistencije, jeste dostojanstvo koje sam radeći u Caritasu i susrećući se sa ovom kategorijom ljudi vidjela na njihovom licu ili u kompletnom držanju”, kaže Maja, koja navodi da su fotografije nastale u naseljima karakterističnim po životu najugroženijih, poput Sokolane ili romskog naselja ispod Volujice.

“Obraćala sam pažnju na detalje koji su meni vrlo bitni- mladu majku, koja ima svega petnaestak godina, ali i ruke starice, koje odslikavaju težinu i patnju njenog života. Na jednoj fotografiji je beba umotana u ćebe, što nosi simboliku rađanja i života, čista, uredna i pitoma, dakle, prikazuje taj pokušaj, ipak, dostojanstvenog života. Na fotografiji je i žena koja dolazi u Caritas po pomoć u hrani, vidimo joj samo oči i pogled, koji nas ubjeđuju da uprkos teškoćama, dostojanstveno nosi teret života. Naravno, tu su i brojne druge fotografije siromašnih koje nam govore puno o uslovima i ambijentu u kojem žive. Zbog toga sam , kako bih još jače dočarala takvu atmosferu, odlučila da fotografije izložimo u nedovršenom objektu Caritasove garaže, a ne u blještavom prostoru neke galerije”, kaže mlada umjetnica, koja ističe da “Caritas svojom vizijom nastoji da osnaži ljude do punoće njihove humanosti”.

Fotografiju je, objašnjava Maja, zavoljela tokom studentskih dana, a nakon brojnih nagrada, posebno motivirajuća za dalje bavljenje ovom umjetnošću bila je nagrada na Svjetskom studentskom bijenalu u Novom Sadu.

Rad u Caritasu izmijenio je njen život i pogled na svijet.

“Priznajem da prije Caritasa nisam imala toliko razvijenu svijest o marginalizovanim i siromašnim ljudima. Navikla sam da mi roditelji priušte sve što želim, a nekako mi je podrazumijevajuće bilo da i svi drugi žive na taj način. Caritas mi je otvorio oči i učinio da sa mnogo više empatije posmatram svijet i ljude, posebno one koji pripadaju najugrženijim socijalnim kategorijama”, iskrena je Maja.

Caritas Barske Nadbiskupije nastavio je i pojačao svoje aktivnosti u “pandemijskom ” vremenu.

“Svjedoci smo kakve posljedice epidemija ostavlja, ne samo na fizičko zdravlje i psihu, već i u ekonomiji. Stopa siromaštva raste, a mi u Caritasu se trudimo da to ublažimo, ne razlikujući ljude po vjeri i naciji, već želimo da doprinesemo društvu jednakih šansi za sve, društvu u kojem će vladati jednakost i istinske vrijednosti. Tokom epidemije Caritas je dijelio pakete sa hranom i higijenskim preparatima, ali i maske, alkohol, dezinfekciona sredstva. Sprovodili smo i edukaciju kako se štititi od virusa, ali nijesu zapostavljene ni redovne aktivnosti-pripremanje toplih obroka za ugrožene i pomoć geronto domaćica starijim ljudima, sa ciljem kvalitetnijeg života svih. Majina izložba naglašava socio-humani aspekt kojim se bavimo i koji nam je potreban”, kazala je za Radio Bar i Bar info, Nevena Plamenac, PR Caritasa Barske Nadbiskupije.

Izložba “Humanitarna fotografija” nakon vanjskog, neuređenog prostora, biće preseljena u centralnu salu Caritasovog objekta.

Source
barinfo.me

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button