KulturaOstalo k.

Drastičan pad posjete Luvru

Muzej Luvr u Parizu, godinama najposjećeniji u svijetu, zabilježio je 2020. godine pad broja posjetilaca za 72 odsto zbog posljedica pandemije korona virusa. Uprkos tome što je u 2020. godinu ušao sa rekordno posjećenom izložbom  Leonarda da Vinčija, najpopularniji muzej u svijetu – kao i mnogi drugi širom planete, suočio se sa drastičnim padom broja posjetilaca zbog pandemije.

Luvr je već na početku pandemije prošlog proljeća zatvorio vrata, a iako ih je ponovo i otvarao kako se situacija u vezi sa pandemijom popravljala, protekla godina bila je jedna od najgorih u njegovoj istoriji što se tiče posjete. Luvr je tako 2020. godine obišlo 2,7 miliona ljudi, dok je 2019. imao 9,6 miliona posjeta, prenijeli su francuski mediji.

Nakon prvog zatvaranja, Luvr je ponovo otvoren bio za publiku tokom ljeta, ali je broj posjetilaca ograničen. Ukupno je bio zatvoren gotovo pola godine, odnosno bio je otvoren 161 dan od mogućih 311. Finansijska šteta od pada posjete procijenjena je na oko 90 miliona eura.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button