Virpazar

Virpazar, na tri mosta smješten u centru Crmnice

Virpazar, na tri mosta smješten u centru Crmnice, opjevan u starim narodnim pjesmama, ali i dan danas inspiracija mnogih muzičara.
Nalazi se na “raskrsnici”, gdje se mnogi putevi prepliću, magistrali Podgorica – Bar, kao i željezničkoj pruzi Beograd – Bar.
Jedan od simbola Virpazara jesu tri mosta, kao i kulturno-istorijski spomenici, manastiri i utvrđenja.
Nad Virpazarom se nalaze ostaci tvrđave Besac koju su sagradili Turci.
Ime tvrđave je nastalo od turske riječi “besa” što znači “data riječ” i za ovo utvrđenje su bile vezane mnoge legende o zakopanom blagu.
U selu Mijele je pronađena praistorjska nekropola sa tombama obloženim velikim kamenim pločama.
Virpazar se prvi put pominje 1242-e godine, u povelji kralja Vladislava, gdje je naznačeno da je bio važan trgovački centar.
Takođe je bio i jedna od prvih poštanskih stanica u Crnoj Gori.
Autentična seoska arhitektura je ono što krasi ovo mjesto i upravo baš zbog toga je postala prava turistička destinacija, a pored autentične arhitekture turisti mogu probati nadaleko poznato crmničko vino visokog kvaliteta kao i jezersku ukljevu.
Skadarsko jezero je zaštićeno statusom nacionalnog parka od 1983. godine i stanište je velikog broja biljnih i životinjskih vrsta, oko 280 vrsta ptica i 50 vrsta riba.
Sve što morska obala može da ponudi može i jezerska, jer su plaže jako lijepe i pravi su užitak ako želite da izbjegnete gužve na obali jadranskog mora.
Tako da Virpazar itekako ima šta da ponudi svojim gostima kada su u pitanju ljepote ovog gradskog naselja; od istorijskog ostatka, biljnog i životinjskog svijeta, plaže, vinograde i vino, domaće trpeze itd.
Po čemu je Virpazar takođe prepoznatljiv jeste Festival vina i ukljeve, manifestacija u kojoj možete uživati uz vino i razne specijalitete od ribe.