TehnologijaZanimljivosti

U 2021. saznat ćemo mnogo više o Mjesecu i Marsu

NASA

Story Highlights
  • NASA je objavila šta planira da radi u sljedećoj godini
  • Najavila je "pravljenje sljedećeg koraka ka Mjesecu"
  • NASA do 2024. godine želi da bude prva u istoriji čovječanstva koja će poslati ženu na Mjesec

NASA je objavila šta planira da radi u sljedećoj godini. Između ostalog, njeno djelovanje biće posvećeno daljem istraživanju Mjeseca.

Najavila je “pravljenje sljedećeg koraka ka Mjesecu“. Ovaj i svi drugi planovi su istinski impresivni.

NASA do 2024. godine želi da bude prva u istoriji čovječanstva koja će poslati ženu na Mjesec. Osim toga, cilj joj je da do navedene godine ponovo pošalje muškarca.

Da bi ostvarila istaknute ciljeve, u 2021. godini namjerava realizaciju misije Artemis kojom će na površinu Mjeseca dostaviti potrebnu infrastrukturu za istraživanje.

Vozilo Rover bi trebalo ponovo biti lansirano na Mars u svrhu uzimanja uzoraka sa ove planete. Tom prilikom će testirati i napravu nazvanu Moxie, a kojom će pokušati proizvoditi vazduh na ovoj planeti. Osim toga, na Marsu će testirati i robotizirani helikopter koji će koristiti za istraživanje.

U NASA-inom planu je i lansiranje u svemir, kako su ga opisali, moćnog teleskopa James Webb. Njime žele saznati više o dubinama svemira. To će biti prilika i da testiraju mogućnost preusmjeravanja opasnih asteroida.

U godini pred nama je i lansiranje svemirske sonde Lucy koja bi trebala biti na putovanju dugom 12 godina. Njome će istraživati drevne asteroide. U orbitu će biti lansiran i satelit Landsat 9 kojim će se posmatrati planeta Zemlja.

Nadalje, NASA će nastaviti s lansiranjem astronauta i testiranjem novih letjelica. Predstaviće i novu klasu kandidata za astronaute.

Najavljeno je i lansiranje letjelice Capstone. Osim što će se koristiti za istraživanje, njenim infracrvenim laserom biće unaprijeđena komunikacija u svemiru.

To nije sve. NASA će raditi na razvoju prvog potpuno električnog aviona X-57 Maxwell, a testiraće i transportnu tehnologiju – npr. dostavljenje paketa dronovima.

Među ambicioznim planovima je i proizvodnja supersoničnog aviona X-59.

Source
pobjeda.me

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button