InfoSvijetTurizam

Turizam: 72 odsto manje međunarodnih dolazaka na globalnom nivou

I globalnim gubitkom 935 milijardi USD prihoda od izvoza

Story Highlights
  • Destinacije u svijetu od početka ove godine do kraja oktobra primile 900 miliona stranih turista manje nego u isto vrijeme prošle godine
  • Iako vijesti o vakcini jačaju samopouzdanje i industrije i putnika, ipak je još dug put do oporavka

Sa 72 odsto manje međunarodnih dolazaka u prvih deset mjeseci i globalnim gubitkom 935 milijardi USD prihoda od izvoza, za svjetski turizam je ovo najgora godina u istoriji, saopšteno je iz Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Najnovije podatke, prema kojima su destinacije u svijetu od početka ove godine do kraja oktobra primile 900 miliona stranih turista manje nego u isto vrijeme prošle godine, u UNWTO-u to direktno povezuju s uticajima pandemije i uvedenim ograničenjima putovanja, što je znatno smanjilo povjerenje i potražnju za putovanjima.

“Iako vijesti o vakcini jačaju samopouzdanje i industrije i putnika, ipak je još dug put do oporavka. Stoga moramo pojačati napore na sigurnom otvaranju granica, podržavajući pritom turistička radna mjesta i preduzeća, jer ograničenja putovanja i dalje postoje, čak se u zimskom periodu i pojačavaju i sve to otežava i odgađa oporavak turizma“, poručio je glavni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also
Close
Back to top button