ArhivaBarKulturaMZ Stari BarOstalo k.ReportažeTravelougeTurizam

Stara maslina

U blizini Starog Bara nalazi se kulturno-istorijski spomenik prirode

Story Highlights
  • Stablo Stare masline se nalazi u barskom naselju Mirovica
  • Ono što je bitno napomenuti jeste da je 1957. godine zaštićena zakonom i proglašena spomenikom prirode
  • Stara maslina je jedna od interesantnijih turističkih atrakcija gdje svakodnevno dolaze građani iz više razloga

U blizini Starog Bara nalazi se kulturno-istorijski spomenik prirode koji čuva tradicionalne vrijednosti više od 2000 godina.
U pitanju je Stara maslina, stablo evropske masline za koje se vjeruje da je u Evropi najstarije stablo i jedno od najstarijih na svijetu.
Stablo Stare masline se nalazi u barskom naselju Mirovica u blizini Starog grada i predstavlja zaštitni znak grada Bara i čini jednu atraktivnu turističku atrakciju.
U Istanbulu 2015. godine izvršena je analiza, a rezultat te analize govori da je Stara maslina posađena prije 2240 godina. Pored Stare masline, uzeti su uzorci od još 50 stabala gdje je takođe dobijen nevjerovatan rezultat; šest je starosti između 1000 i 2000 godina, dvadeset između 500 i 1000 godina, dok je ostatak star ispod 500 godina.
Ono što je bitno napomenuti jeste da je 1957. godine zaštićena zakonom i proglašena spomenikom prirode.
Kao što je već navedeno, Stara maslina je jedna od interesantnijih turističkih atrakcija gdje svakodnevno dolaze građani iz više razloga, što zbog njene starosti, što zbog vjerovanja koja se vežu za nju.
Interesantno je da je mjesto u kom se nalazi Stara maslina dobilo ime Mirovica upravo iz razloga jer su se bratstva i porodice mirile ispod masline u periodu krvnih osveta.
Za Staru maslinu se vežu i vjerovanja da su zbog njene dugovječnosti dolazili bolesni kako bi se izliječili, nesrećni da budu srećni a zaljubljeni da bi njihova ljubav duže trajala, pa i dan danas se može vidjeti da se ljudi vjenčaju ispod Stare masline.
Uslov za vrijeme vladavine kralja Nikole glasio je da ako momak hoće da se oženi prvo je morao da posadi 20 stabala masline.
U narodu je postojala priča da maslina najviše plodova daje kada je ljudima najteže”.

Source
www.rentoholic.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button