EkonomijaVijesti

Slovenija se zadužila po negativnoj kamatnoj stopi

Vratiće 17 miliona eura manje nego što su uzeli

Slovenija se na međunarodnom finansijskom tržištu zadužila za dvije milijarde eura izdavanjem obveznica sa desetogodišnjim i tridesetogodišnjim dospijećem, saopšteno je iz slovenačkog Ministarstva finansija.

Iz resornog ministarstva su naveli da je zaduživanje obavljeno po vrlo povoljnim uslovima, te da su obveznice sa desetogodišnjim dospijećem dogovorene s negativnom kamatnom stopom.

“Slovenija je izdala desetogodišnju obveznicu sa kamatama do dospijeća u visini minus 0,096 odsto i kuponsku kamatnu stopu nula posto u visini 1,75 milijardi eura, što znači da će realizacijom zaduženja kod investitora dobiti 17 miliona eura koje neće trebati da vrati”, objasnili su iz Ministarstva finansija.

Slovenija se u utorak zadužila i za 250 miliona eura povećanjem izdavanja postojeće obveznice sa tridesetogodišnjim dospijećem, uz kamatnu stopu od 0,381 odsto.

“Uslovi za oba zaduženja pokazuju dugoročno povjerenje investitora u Sloveniju, što se zasniva na odlukama koje je u teško vrijeme pandemije virusa korona donijela Vlada”, navodi se u saopštenju.

Source
investitor.me

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button