InfoTurizam

Savjeti kako ostvariti što više noćenja tokom 2021. godine

Vjerujemo u trendove koji će pokrenuti turizam s jedva žive tačke

Story Highlights
  • Ovo su neki od savjeta kako ostvariti što više noćenja u narednoj godini

Malo je godina u istoriji čovječanstva čiji kraj se ovoliko nestrpljivo iščekuje. 2020. je dojadila svima, pogotovo zaposlenima u turističkom sektoru i putnicima širom svijeta.
Malo je godina u istoriji čovječanstva koje su toliko neizvjesne koliko je ova koja uskoro osvaja kalendare – dugo čekana 2021. godina.
Međutim, pogled u budućnost je pogled čovjeka koji se ne predaje – u bolju budućnost vjerujemo, vjerujemo u trendove koji će pokrenuti turizam s jedva žive tačke. Ali on će sigurno izgledati drugačije, nego što je to bilo prije pandemije.

Ovo su neki od savjeta kako ostvariti što više noćenja u narednoj godini:

Otvaranje dostupnosti za last minute smještaj

U ovim okolnostima je nemoguće planirati idući vikend, a kamoli putovanje mjesecima unaprijed. Last minute smještaj je u trendu već nekoliko godina, u 2021. će biti standard. Pri tome će sve češća biti bukiranja smještaja manje od nedelju dana unaprijed.

Fleksibilnost

Veliku ulogu kod odabira smještaja će igrati spremnost domaćina na fleksibilnije uslove otkazivanja smještaja. Ne volimo ovo, ali nažalost, situacija je takva da u neizvjesnim vremenima, gosti radije biraju smještaj gdje im se garantuje povrat avansa u slučaju iznenadne spriječenosti dolaska.

Domaći turisti

Već nam je i ova godina ucrtala smjer s fokusom na domaće turiste. Kriza je samo pojačala želju za putovanjima, a ograničenja konzumacije sadržaja u svakodnevnom životu (pozorišta, bioskopi, restorani) doveli su do toga da češće planiramo kratka vikend putovanja u svojoj zemlji. Sve su popularniji parkovi prirode, nacionalni parkovi i ruralne sredine i kulturne baštine – i u 2021. će se nastaviti ovaj trend koji za posljedicu ima i manje naglašenu sezonalnost. Ankete portala Rentalscaleup pokazuju da 47% posto ispitanih planira putovanja i to unutar svoje zemlje. Od toga će 43% posjetiti nova mjesta, a 50% će se vratiti u mjesta koja su im poznata i bliska. 46% ispitanih planira istražiti prirodna bogatstva svoje domovine.

Autodestinacije i putovanja vozom

Vazdušni saobraćaj će se oporavljati sporo, a kontrole na terminalima će biti jače, nego igdje. Zbog toga će putovanja privatnim vozilima biti najpopularnija, a stručnjaci predviđaju i veliki povratak putovanja željezničkim prijevozom. Vozovi s ograničenim kapacitetom u kupeima dovesti će brojne turiste u 2021. godini.

Aktivnosti na otvorenom

Kad smo kod aktivnog turizma, ne treba posebno naglašavati vrijednost aktivnosti na otvorenom. Popularna odredišta će biti ona koja znaju dobro promovisati svoje vrijednosti u prirodi i pod vedrim nebom – biciklistički turizam, planinarenje, alpinizam, skijanje, kampovanje i slični doživljaji privući će turiste kojima je puna kapa boravka između četiri zida i u gradovima.

Source
www.rentoholic.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also
Close
Back to top button