BarCrna GoraDruštvoInfoObavještenja i protokolTurizamVijesti

Saopštenje: TO Bar odobrena dva projekta koje finansira Evropska unija

EMOUNDERGROUNDS i Wrecks4all čija je ukupna vrijednost iznosi 3.726.233

Story Highlights
  • Projekat EMOUNDERGROUNDS realizuje je u okviru Interreg V-B Jadransko-jonskog transnacionalnog programa 2014-2020
  • Projekat WRECKS4ALL doprinosi razvoju turizma i očuvanju kulturne i prirodne baštine

Koristimo priliku da infomišemo javnost da su Turističkoj organizaciji Bar odobrena dva projekta koje finansira Evropska unija: EMOUNDERGROUNDS i Wrecks4all čija je ukupna vrijednost iznosi 3.726.233 od čega TO Bar pripada 263.943 eura.

Projekat EMOUNDERGROUNDS realizuje je u okviru Interreg V-B Jadransko-jonskog transnacionalnog programa 2014-2020 (ADRION). Cilj projekta je promocija i valorizacija identifikovanih kulturnih dobara (dvorci, tvrđave i drugi objekti kulture sa podzemnim tunelima), a samim tim i da se na održiv način doprinese atraktivnosti i konkurentnosti odabranih turističkih destinacija koristeći napredne informacione i komunikacione tehnologije (ICT). Projekat će realizovati mreža koju čine 10 projektnih partnera i 5 povezanih partnera iz Italije, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Uloga TO Bar je da koordinira sve aktivnosti koje se tiču promocije projekta i rezultata projekta. Pridruženi partner iz Crne Gore na projektu je Kulturni centar Bar. Planirano je da se projekat i aktivnosti realizuju od januara 2020. do juna 2022. godine. Ukupan budžet projekta je 2.605.497 eura, dok je za TO Bar opredijeljen iznos od 150 255 eura. Iz projekta će biti bespovratno obezbijeđeno 127.716 eura, dok je učešće TO Bar 22.538 eura.

Projekat WRECKS4ALL doprinosi razvoju turizma i očuvanju kulturne i prirodne baštine. Glavni cilj projekta je zaštita i valorizacija podvodne baštine putem njegove digitalizacije čime bi se kreirala nova turistička ponuda. U sklopu digitalizacije predviđena je izrada projekta virtualna stvarnosti (VR) koji bi pristup podvodnim nalazištima učinio dostupnim široj javnosti, uključujući ljude s različitim vrstama invaliditeta. Projekat će implemetirati 5 partnera. Iz Crne Gore: Univerzitet Crne Gore – Podgorica, koji je i nosioc projekta i Turistička organizacija Bar. Iz Bosne i Hercegovine je partner, turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona. Sveučilište u Splitu–Pomorski fakultet i Hrvatski pomorski muzej Split su partneri iz Hrvatske. Planirano je da se projekat i aktivnosti realizuju od januara 2020. do decembra 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.120.726 eura, dok je predviđeni budžet za Turističku organizaciju Bar 113.688 eura. Iz projekta će biti bespovratno obezbijeđeno 96.635.56 eura, dok je učešće TO Bar 17.053 eura.

Source
www.visitbar.org

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button