EkonomijaVijesti

Očuvati kontinuitet avio-dostupnosti

Privredna komora Crne Gore

Story Highlights
  • Privredna komora apelovala je da se obezbijedi kontinuitet avio-dostupnosti Crne Gore
  • U PKCG smatraju da Crna Gora mora imati nacionalnog avio-prevoznika

Privredna komora apelovala je da se obezbijedi kontinuitet avio-dostupnosti Crne Gore, imajući u vidu značaj turizma za crnogorsku ekonomiju i činjenicu da rezultati u tom sektoru dobrim dijelom zavise od avio-saobraćaja.

„Apelujemo da se obezbijedi kontinuitet avio-dostupnosti naše destinacije, naročito zbog činjenice da Crna Gora nema izgrađen auto-put i adekvatnu željezničku povezanost sa emitivnim tržištima“, navodi se u saopštenju PKCG.

Oni su podsjetili da je značajan broj aranžmana sa stranim turoperaterima već ugovoren za predstojeću turističku sezonu, kao i da većinu turista iz Njemačke, Francuske, Rusije i drugih zemalja, prema dogovoru, treba da doveze Montenegro Airlines.

„U slučaju prestanka rada nacionalnog avio-prevoznika postavlja se pitanje da li će strane avio-kompanije organizovati direktne letove ka našoj zemlji i održati atraktivnost crnogorske turističke ponude“, rekli su iz PKCG.

U PKCG smatraju da Crna Gora mora imati nacionalnog avio-prevoznika.

„Ukoliko Vlada planira da ugasi MA i formira novu kompaniju, neophodno je omogućiti nesmetano poslovanje postojećem avio-prevozniku do početka rada novog“, kazali su iz PKCG.

Oni su predložili Vladi da razmotri modele podrške prisutne u EU, putem kojih nacionalni avio-prevoznici mogu dobiti državnu pomoć kao preduzeća koja obavljaju usluge od javnog interesa, odnosno za nadoknadu štete koja je direktno uzrokovana pandemijom koronavirusa.

„Država, u skladu sa evropskom praksom, može da, iz razloga ekonomske, socijalne i druge prirode, određene linije avio-prevoznika proglasi linijama od opšteg interesa, jer slobodno tržište ne pokazuje interes da ih zadovolji na adekvatan način“, navodi se u saopštenju.

Usluge od opšteg interesa izuzetak su, kako je objašnjeno, od opšteg principa slobode pružanja vazdušnih usluga i odobravaju se samo za redovne avio-linije kojima se godišnje preveze do 100 hiljada putnika.

Iz PKCG su dodali da se godišnje po jednoj liniji može odobriti do 15 miliona EUR pomoći, a maksimalan period korišćenja je četiri godine.

Oni su objasnili da članice EU mogu nadoknaditi troškove preduzeća u sektorima koji su posebno pogođeni pandemijom, za štetu koja je direktno nastala zbog nje.

„Takve mehanizme pomoći iskoristili su Croatia Airlines i Alitalia. Smatramo da navedeni modeli podrške mogu predstavljati potencijalna rješenja za obezbjeđivanje kontinuiteta poslovanja crnogorskog avio-prevoznika“, zaključuje se u saopštenju.

Source
portalanalitika.me

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button