Crna GoraEkonomijaVijesti

Poreska uprava: Evidentiran 3.201 račun, promet 9.989 eura

Prvi dan fiskalizacije

Story Highlights
  • U toku prvog dana preko sistema Elektronske fiskalizacije evidentirano je 3.201 računa
  • Ukupan prijavljeni promet 9.989 eura
  • Većina računa je bila sa naplatnih punktova tunela Sozina

U toku prvog dana preko sistema Elektronske fiskalizacije evidentirano je 3.201 računa, ukupan prijavljeni promet 9.989 eura, saopšteno je iz Poreske uprave.

Većina računa je, kako su kazali, bila sa naplatnih punktova tunela Sozina.

– Sistem je u potpunosti funkcionalan. Proces fiskalizacije računa traje manje od šestine sekunde – navodi se na Twitter nalogu PU.

Do sada je registrovano 1️86 poreskih obveznika, 141 poslovna jedinica, 354 operatora, po 32 proizvođača i održavaoca softvera, 27 verzija softvera i 54 elektronska naplatna uređaja.

Iz PU su kazali da je prve fiskalizovane račune poslalo preduzeće Monteput, koje je prešlo na novi sistem evidentiranja prometa.

Sistem elektronske fiskalizacije pušten je u produkciju u petak, kada je počeo da se primjenjuje Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Izmjenama i dopunama Zakona, usvojenim 29. decembra, ostavljena je mogućnost prelaznog perioda do 1. juna za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije u realnom vremenu.

Ministarstvo finansija je izradilo izmjene uvažavajući potrebe privredne zajednice i trenutne ekonomske krize izazvane pandemijom.

– To bi značilo da se poreskim obveznicima, u prvih pet mjeseci ove godine, ostavlja mogućnost izbora načina evidentiranja prometa proizvoda, odnosno usluga, uz obavezu uvođenja primjene sistema online fiskalizacije u realnom vremenu od 1. juna, za sve obveznike u skladu sa zakonom – kazali su ranije iz Vlade.

Iz PU je nedavno saopšteno da je preko testnog okruženja primljeno više od 200 hiljada računa, što pokazuje da sistem elektronske fiskalizacije u potpunosti funkcioniše.

Oni su objasnili da postupak elektronske fiskalizacije podrazumijeva posjedovanje digitalnog certifikata izdatog od certifikacionih tijela u Crnoj Gori, stalne internet veze i adekvatnog softverskog rješenja.

Source
pobjeda.me

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button