DruštvoVijesti

Pokrenut “Servis socijalnih usluga podrške za život u zajednici“

Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj zapoćela je projekat “Servis socijalnih usluga podrške za život u zajednici“ koji je podržan kroz Program malih grantova za organizacije civilnog društva u okviru Projekta „SOCIETIES 2 – Podrška organizacija civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, uključivanju osoba s invaliditetom i EU standardima na zapadnom Balkanu, 2. faza“.

Projekat finansira EU, odobren je od Caritasa Crne Gore, implementacija je počela prvog  februara, a trajanje projekta je devet mjeseci.

-Opšti cilj projekta je podrška i povećanje socijalnih usluga slijepim i teže slabovidim osobama u svrhu podsticanja njihove socijalne inkluzije.

Specifični ciljevi su povećanje kapaciteta organizacije za efikasno upravljanje inicijativama socijalne inkluzije, u cilju promocije i zagovaranja socijalne inkluzije slijepih i teže slabovidih osoba, u skladu sa standardima EU.

Direktna ciljna grupa su OSI – slijepe i teže slabovide osobe-saopštio je ovim povodom Veselin Joketić, predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj.

Projektni ciljevi, dodao je Joketić, biće ostvareni pružanjem individualne podrške slijepim i teže slabovidim osobama, redovnim radom Društvenog kluba, unaprjeđenjem vještina slijepih i teže slabovidih osoba, te jačanjem psihosocijalnih sposobnosti slijepih i teže slabovidih osoba.

-Svjetska zdravstvena organizacija definisala je zdravlje kao “stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti”.

Osobe sa smetnjama vida su, bez obzira na to, osobe koje imaju pravo na svaku vrstu usavršavanja svoje ličnosti. Takođe imaju jednaka osnovna prava, slobode i odgovornosti kao i ostale osobe iste dobi koje nemaju poteškoće sa vidom.

Problemi osoba s invaliditetom (osoba sa smetnjama vida), proizlaze iz ograničenja koje im nameće nedovoljno razvijen sistem socijalnih usluga, a posebno usluga podrške u sticanju prilagođenih vještina, obavljanju svakodnevnih aktivnosti i ostvarenju istih prava kroz učešće u kulturnim, sportskim i rekreacionim sadržajima-naveo je Joketić.

Prema njegovim riječima, rad na poboljšanju života osoba sa smetnjama vida je dugotrajan i često s vrlo skromnim rezultatima, ali, važan je krajnji cilj-pomoći osobama sa smetnjama vida da se maksimalno osamostale i uključe u aktivan život u okviru svojih sposobnosti.

Source
feral.bar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button