BarMZ Spič - SutomoreTravelougeTurizam

Plaža Štrbina

Netaknuta priroda, biserno čista voda

Story Highlights
  • Štrbina je veoma je popularna među turistima
  • Ljekovito blato koje pomaže protiv išijasa, reume i drugih sličnih bolesti

Sutomore će vas očarati divljim plažama Štrbina i Veliki Maljevik. Plaža Štrbine je šljunkovita plaža dužine oko 150 metara. Netaknuta priroda, biserno čista voda. Nalazi se u uvali Štrbine između glavne gradske plaže i plaže Maljevik.

Štrbina je neuređena i divlja plaža, veoma je popularna među turistima, naročito starijeg doba. Razlog je ljekovito blato koje pomaže protiv išijasa, reume i drugih sličnih bolesti.

Mineralno blato od davnina je bilo predmet interesovanja naučnika zbog svojih fizičkih karakteristika i kvaliteta koji mu omogućavaju primjenu u medicinsko-balneološke svrhe. Mineralno(ljekovito) blato – peloid, koristilo se u narodnoj medicini u vidu obloga i maski za različite bolesti kože i zglobova. Uzeti su uzorci sirovog peloida sa nekoliko plaža crnogorskog primorja sa vodom, a zatim su rađene mikrobiološke i hemijske analize uzoraka. Rezultati ispitivanja su pokazali da uzorci peloida sadrže visoku koncentraciju različitih minerala, organskih materija kao i određena antimikrobna svojstva.

Zato nemojte da se iznenadite ako vidite ljude koji se sunčaju potpuno uvaljani u osušeno blato.

Foto: Blue IT / Jovan Jerkov

Source
www.rentoholic.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button