TehnologijaZabavaZanimljivosti

Novi satelit može da “zaviri” u zgrade, danju ili noću

Rezolucija je toliko oštra da se može vidjeti u pojedinim prostorijama

Story Highlights
  • "Capella Space" lansirala je satelit sposoban da pravi jasne radarske slike bilo gdje u svijetu
  • Satelit Capella 2 može da stvori jasnu sliku tokom noći ili dana, kiše ili sjaja
  • U srijedu je Capella pokrenula platformu koja omogućava vladinim ili privatnim kupcima da zatraže slike bilo čega na svijetu
  • Capella može "zaviriti" pravo kroz oblak i vidjeti jednako dobro na dnevnom svijetlu kao i u potpunom mraku

Prije nekoliko mjeseci, kompanija pod nazivom “Capella Space” lansirala je satelit sposoban da pravi jasne radarske slike bilo gdje u svijetu, sa nevjerovatnom rezolucijom – čak i kroz zidove nekih zgrada.

I za razliku od ogromnog niza nadzornih i posmatračkih satelita koji kruže oko Zemlje, njegov satelit Capella 2 može da stvori jasnu sliku tokom noći ili dana, kiše ili sjaja.

“Ispostavilo se da je pola svijeta noću, a pola svijeta, u prosjeku, je oblačno”, rekao je CEO Paiam Banazadeh, bivši sistemski inženjer u NASA-inoj laboratoriji za mlazni pogon, za Futurism. „Kada spojite to dvoje zajedno, oko 75 posto Zemlje, u bilo kom trenutku, biće oblačno, noću ili će biti oboje. Nevidljiv vam je, a taj dio se kreće. “

U srijedu je Capella pokrenula platformu koja omogućava vladinim ili privatnim kupcima da zatraže slike bilo čega na svijetu – sposobnost koja će biti još moćnija sa postavljanjem šest dodatnih satelita sledeće godine. Da li je to jezivo sa stanovišta privatnosti? Naravno. Ali Banazadeh kaže da takođe zatvara brojne rupe u načinima na koje su naučnici i vladine agencije trenutno u mogućnosti da nadgledaju planetu.

„Postoji gomila rupa u načinu na koji trenutno posmatramo Zemlju iz svemira – većina senzora koje koristimo za posmatranje Zemlje su optički senzori za snimanje“, rekao je. „Ako je oblačno, vidjećete oblake, a ne ono što se dešava pod oblacima. A ako nema mnogo svijetla, zaista ćete teško dobiti korisnu sliku. “

Suprotno tome, Capella može “zaviriti” pravo kroz oblak i vidjeti jednako dobro na dnevnom svijetlu kao i u potpunom mraku. To je zato što umjesto optičkog snimanja koristi radar sa sintetičkim otvorom blende ili SAR.

SAR djeluje slično načinu na koji se delfini i slijepi miševi kreću pomoću eholokacije. Satelit spušta snažni radio signal od 9,65 GHz ka svojoj meti, a zatim sakuplja i tumači signal dok se odbija natrag u orbitu. A pošto satelit šalje sopstveni signal umesto da pasivno hvata svijetlost, ponekad ti signali mogu čak prodrijeti pravo kroz zid zgrade, “zavirujući” u unutrašnjost poput Supermanovog rentgenskog vida.

„Na toj frekvenciji oblaci su prilično transparentni“, rekao je Banazadeh za futurizam. „Možete prodrijeti u oblake, maglu, vlagu, dim, izmaglicu. Te stvari više nisu važne. A zato što generišete sopstveni signal, to je kao da nosite baterijsku lampu. Nije vas briga da li je dan ili noć “.

Capella nije izmislila SAR. Ali Banazadeh kaže da je to prva američka kompanija koja nudi tehnologiju i prva u svijetu koja nudi pristupačniju platformu za upotrebu potencijalnim kupcima.

„Dio izazova u ovoj industriji je i taj što je rad sa dobavljačima satelitskih snimaka bio težak“, objasnio je on. „Možda ćete morati poslati gomilu e-mailova da biste saznali kako mogu da prikupljaju slike za vas. U nekim slučajevima ćete možda morati da pošaljete faks. “

Druga inovacija je, kaže, rezolucija na kojoj sateliti Capella mogu sakupljati slike. Svaki piksel na jednoj od slika satelita predstavlja kvadrat veličine 50 centimetara sa 50 centimetara, dok se ostali SAR sateliti na tržištu mogu spustiti samo na oko pet metara. Kada je reč o stvarnom prepoznavanju onoga što gledate iz svemira, to ima ogromnu razliku.

Gradski pejzaži su posebno intrigantni. Neboderi vire iz Zemlje poput sablasnih, uglastih pečurki – i, ako pažljivo pogledate, primejćujete da kroz neke možete da vidite pravo. Nećete moći na donjoj slici jer je previše stisnuta, ali Banazadeh je rekao da je originalna slika toliko detaljna da možete da pogledate pojedine sobe.

Trenutno, to je najbolja moguća rezolucija sa SAR-om. Ne zbog tehnoloških ograničenja – Capella se nada da će se poboljšati sa kasnijim lansiranjem satelita niz put – već zbog američkog zakona.

I zanimljivo je da je ta gornja rezolucija jedino ograničenje koje zakon postavlja na usluge poput Capella-e. Sve dok kompanija ne poboljša rezoluciju ni za dlaku više od one koja je sada, Banazadeh je rekao da njeni sateliti mogu da slikaju bilo koji dio svijeta koji kupac koji plaća – čak i tehnički unutrašnjost kuće.

Te mušterije, objasnio je on, mogu biti vladine agencije koje nadgledaju neprijateljsku vojsku radi kretanja ili prate aerodrom radi aktivnosti. Tu nastupa ta vizija koja prodire kroz zid. Banazadeh je dao primjer aerodroma gde su avioni skriveni ispod nadstrešnice postali jasni kao dan zahvaljujući SAR satelitima. Kupci mogu biti i naučnici koji vire kroz guste oblake amazonske prašume da bi pratili krčenje šuma ili čak investitori koji provjeravaju globalne lance snabdevanja.

Mogućnosti ima na pretek. Obučite dva SAR satelita na istoj meti i oni zapravo mogu da slikaju ciljeve u tri dimenzije do najmanjih razlika u visini. Banazadeh je rekao da jedna grupa već koristi taj trik da izmjeri koliko se nafte skladišti u otvorenim rezervoarima za naftu ili koliko se iz današnjeg dana vadi iz površinskog kopa – i koristi te podatke kao zamjenu za vrijednost raznih roba. To takođe može pomoći vlastima da nadgledaju infrastrukturu zbog mogućih sigurnosnih problema: SAR može pratiti koliko npr zemlja iznad tunela tone.

„Ljudima sa najrazličitijim poreklom olakšavamo interakciju sa kompanijom poput nas, a to će neizbežno dovesti više korisnika koji ranije nisu mogli da pristupe ovom tržištu“, rekao je Banazadeh. „To je naša nada.“

Source
www.futurism.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button