TehnologijaZabava

Njemačka dozvolila upotrebu Huawei 5G tehnologije

Huawei tehnologija je već prihvaćena i usvojena kod njemačkih kompanija

Story Highlights
  • Njemačka je pokazala naklonost Kini kao njihovom najvećem trgovinskom partneru i tržištu za mnoge kompanije
  • Prema predlogu zakona, prodavci mrežne opreme morali bi da pruže garancije da je njihova oprema sigurna za upotrebu

Njemačka vlada je u srijedu odlučila da kod 5G mobilne mreže dozvoli upotrebu Huawei tehnologije u zamjenu za nadzor i obećanje kineske kompanije o sigurnosti svoje opreme, iako Sjedinjene Američke Države zahtijevaju zabranu iste, objavio je Huawei u saopštenju dostavljenom portalu Investitor.

Ovom odlukom, kako se dodaje, Njemačka je pokazala naklonost Kini kao njihovom najvećem trgovinskom partneru i tržištu za mnoge kompanije.

“Njemačka kancelarka Angela Merkel zalaže se za pronalaženje tehničkog rješenja koje bi zahtijevalo da svi provajderi prođu stroge tehnološke standarde i budu transparentni za službe mrežne bezbjednosti. Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer objasnio je da vlada teži stvaranju pravne osnove koja će takođe održati tržište otvorenim za konkurentne tehnologije”, stoji u saopštenju.

Prema predlogu zakona, prodavci mrežne opreme morali bi da pruže garancije da je njihova oprema sigurna za upotrebu, čineći ih finansijski odgovornim u slučaju kršenja pravila. Zakon bi zahtijevao i da prodavci i operatori obezbjede njemačkim bezbjednosnim agencijama dalekosežna tehnička i pravna sredstva za nadzor integriteta mreže.

Potpuna zabrana Huaweia mogla bi da dovede do zakonskih prepreka u Njemačkoj, ali takođe i da ugrozi značajne ekonomske interese Njemačke u Kini. Kineski ambasador upozorio je da „kineska vlada neće stajati skrštenih ruku“ ukoliko kompanija najuspješnijeg međunarodnog poslovanja u Kini i vodećeg svjetskog proizvođača telekomunikacione opreme sa prodajom od 123 milijarde dolara u 2019. godini bude odbijena.

Huawei tehnologija je već prihvaćena i usvojena kod njemačkih kompanija. Proizvođači automobila koriste kinesku tehnologiju kod povezanosti automobila i automatskog upravljanja, a Deutsche Telekom AG, njemački telekomunikacioni gigant, je koristi za svoje 4G i 5G bežične širokopojasne mreže, zaključuje se u saopštenju kineske kompanije.

Source
www.investitor.me

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button