Crna GoraDruštvoObavještenja i protokolVijesti

Ministarstvo zdravlja donijelo je novi set mjera

Ministarstvo zdravlja donijelo je novi set mjera u cilju suzbijanja pandemije Covid 19 koje stupaju na snagu u ponoć i kojima je predviđena zabrana organizovanja dočeka Nove godine na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Novim mjerama predviđeno je da će međugradski saobraćaj biti zabranjen 24. 25. 30. i 31. decembra, kao i 1, 2, 6. i 7. januara.

Ostaje na snazi zabrana međugradskog saobraćaja od petka od 22 sata do ponedjeljka u pet sati.

Pravilno nošenje maske podrazumijeva nošenje maske na licu tako da pokriva nos i usta, dok fizička distanca podrazumijeva održavanje razmaka od najmanje dva metra među osobama koja nisu članovi istog domaćinstva

Na snazi ostaje zabranjen rad noćnih klubova, dok je rad ostalih ugostiteljskih objekata, izuzev hotela, produžen do 20 sati, osim za 24, 25, 30. i 31. decembar, kao i za 1. 2, 6, 7 i 8. januara, kada je dozvoljeno samo pružanje usluga dostave hrane.

Rad hotela treba organizovati na poseban način za dane 24, 25 ,30 i 31. decembar, kao i 1, 2, 6, 7 i 8. januara.

Omogućava se rad hotelskih restorana samo za goste hotela od sedam do 16 sati u skladu sa važećim preporukama za pružanje usluga u restoranima tokom epidemije COVID-19 .

Zabranjen je rad bazena, spa centara i zabavno-muzičkog programa za navedene datume.

Zabavno muzički program van navedenih datuma moguće je organizovati od sedam do 20 sati uz poštovanje važećih preporuka koje je izradio Institut za javno zdravlje.

Zabranjeno je izdavanja smještajnih jedinica (vikendice, stanove i slično) za više od dvije osobe, osim članovima zajedničkog porodičnog domaćinstva

Tokom vjerskih praznika (u noći između 24. i 25. decembra, 6. i 7. januara) dozvoljen je izlazak iz objekta stanovanja radi prisustvovanja tradicionalnim vjerskim obredima pod već definisanim uslovima za boravak u vjerskim objektima i za vrijeme vjerskih obreda na otvorenom.

Zabranjeno je organizovanje svih stručnih i naučnih skupova od 28. decembra do 11. januara.

Izuzetak su prijavljeni javni skupovi do 25 osoba, u trajanju ne dužem od 60 minuta, kao i uz pridržavanje mjera fizičke distance od dva metra, nošenje maski i uz korišćenje megafona i transparenata, bez uzvikivanja.

Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od četiri punoljetne osobe u grupi na otvorenom javnom mjestu, osim za osobe koje obavljaju svoje redovne radne zadatke i članove istog domaćinstva.

Sahrane se obavljaju isključivo u užem krugu porodice, najviše deset osoba uz obavezno pridržavanje mjera pravilnog nošenja maske.

Zabranjen je rad dječijih igraonica, čak i onih koje posluju samostalno ili u okviru tržnih centara.

Obrazovno-vaspitni rad u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama koji uključuje zabavne aktivnosti vezane za nastupajuće božićne i novogodišnje praznike organizovati u okviru kolektiva ustanova ili pomoću vizuelnih medija.

Djelatnosti u oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više osoba u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije) mogu da rade do 20 sati.

Ulazak u Crnu Goru omogućen je stranom državljaninu uz negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2, ne stariji od 72 sata.

Rad skijališta moguć je uz održavanje fizičke distance od dva metra, nošenje maski ili skijaških kapa koje prekrivaju nos i usta.

Žičaru je moguće koristiti na način da u jednoj skijaškoj korpi bude samo jedna osoba, izuzev za šestosjede kada jednu korpu mogu koristiti dvije osobe pod uslovom da sjede na najudaljenijim pozicijama u korpi, ili da se radi o članovima jednog domaćinstva kada je moguće iskoristiti maksimalan kapacitet skijaške korpe

Privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama obavezni su da na ulazu jasno definišu broj osoba koje mogu da borave u objektu i da rad organizuju od pet sati do 18 sati.

Foto: Pinterest

Source
mina.news

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button