KulturaOstalo k.

Kulturno-umjetnički sektor udružen u namjeri saniranja posljedica krize

„COVID restart“

U resoru kulture pri Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta juče su na Cetinju, u okviru „COVID restart“ dijaloga, počeli sastanci sa predstavnicima nacionalnih institucija kulture, na kojima su razmatrane mogućnosti saniranja posljedica uzrokovanih pandemijom virusa korona u cilju nastavka kulturno-umjetničkog javnog rada, saopšteno je iz ovog resora.

“Sa rukovodiocima Zetskog doma Ilijom Subotićem i Lidijom Dedović preispitane su mogućnosti povratka na scenu u okolnostima pod kojima će biti omogućeno izvođenje predstava u uslovima bezbjednim i za publiku i za učesnike. Konstatovano je da je kulturno-umjetnički sektor udružen u namjeri saniranja posljedica pandemije”, saopšteno je iz ovog resora.

Tokom razgovora sa direktorom Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ Bogićem Rakočevićem naglašeno je da je neophodno sagledati mogućnosti u cilju obnove programskih sadržaja uz poštovanje mjera, ali istovremeno raditi na uspostavljanju konkursa namijenjenih izdavaštvu, u sklopu nastojanja resora ka demokratizaciji kulture.

Kako jučerašnja serija razgovora završena je sastankom sa direktorom Filmskog centra Crne Gore Sehadom Čekićem. Na sastanku je ukazano na ugroženost bioskopske djelatnosti usljed pandemije i nužnost hitne finansijske pomoći za dalje funkcionisanje ovog sektora, pri čemu je predložen i model organizacije kasnih večernjih projekcija.

Više riječi bilo je i o mogućnostima podrške predstojećoj prezentaciji ovogodišnjeg crnogorskog kandidata za nagradu Oskar, kao i mogućnostima daljeg unapređenja filmske djelatnosti u Crnoj Gori.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button