BarKulturaMuzika

Kratke kompozicije za dugu samoizolaciju

Projekat "Music for Self-Isolation"

Gitaristkinja iz Bara Ivana Cikić postala je dio projekta „Music for Self-Isolation“ kanadskog muzičara Frenka Horvata. Projekat započet prije nekoliko mjeseci je, kao i mnogi sličnog tipa, imao za cilj da ispuni prazninu koja je nastala u nedostatku živih nastupa.

Horvat je na samom početku pandemije, u martu prošle godine, komponovao 31 kratki komad za solo i duo izvođenje za različitim instrumentima, uključujući glas, kao posvetu svojim muzičkim prijateljima i njihovom suočavanju s otkazivanjem koncerata. Njegova namjera je naišla na dobar odziv među kolegama, pa je projekat ušao i u drugu fazu, koja je uključila i dokumentarac na istu temu, a čine ga razgovori sa osam muzičara koji su bili dio projekta. U susret godišnjici od prvog zatvaranja, projekat će biti krunisan albumom u proljeće 2021. godine.

Ivana Cikić je ovom projektu pristupila na poziv autora, i ne krije zadovoljstvo što je njen rad primijećen.

Njenu izvedbu odlikuju nježan pristup i lagana prelivanja, a kompozicija sama po sebi spada u one koje opuštaju, što je ključno u samoizloaciji, pogotovo nametnutoj. U samo dva minuta imamo priliku i da se prisjetimo izuzetne tehnike koju Cikić posjeduje, budući da su njena dva nastupa sa koleginicom Aleksandrom Vujačić, s kojom čini duo „Duende“, bila otkazana upravo zbog korona virusa.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam bila dio projekta „Music for Self- Isolation“ istaknutog kanadskog kompozitora i pijaniste Franka Horvata. Sa trideset jednom kratkom kompozicijom za razne instrumente ili glas ovaj, veoma značajan projekat je okupio i povezao muzičare iz cijelog svijeta. Divno je biti dio ovog muzičkog putovanja, posebno u ovom periodu kada su nastupi uživo otežani zbog pandemije izazvane korona virusom. Takođe me je podstaklo da se posvetim nekim budućim onlajn projektima, ali se svakako nadam novim nastupima uživo i druženju na sceni u narednom periodu – izjavila je Ivana Cikić za Pobjedu.

Source
pobjeda.me

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button