Crna GoraDruštvo

Korigovane mjere protiv širenja koronavirusa

Story Highlights
  • Prema njenim riječima biće dozvoljen međugradski saobraćaj vikendom i ulazak u Crnu Goru bez testiranja na korona virus
  • Ministarka je poručila da će kafići i dalje raditi od 7 do 20 sati
  • Ukupan broj oboljelih je 52.431, trenutno 9.492, hospitalizovanih 356, a oporavljenih 42.214

Ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović se zahvalila građanima koji su maksimalno ispoštovali mjere i na taj način dali svoj nemjerljivi doprinos u borbi protiv koronavirusa. Prema njenim riječima biće dozvoljen međugradski saobraćaj vikendom i ulazak u Crnu Goru bez testiranja na korona virus.

“Zabranjen je doček Pravoslavne Nove godine u zatvorenom i otvorenom prostoru. Nije dozvoljena muzika uživo. Zabranjeno je izvođenje muzičkog programa, žurke su zabranjene, što nam je u prethodnom periodu predstavljalo značajan problem”, navodi Borovinić Bojović.

Ona kaže da je zahvaljujući ponašanju građana Crne Gore u toku praznika i svemu preduzetom, današnja situacija ipak bolja od one koju smo imali prije novogodišnjih praznika.

“U bolnicama je ukupno 51,4 posto popunjenosti kapaciteta koje se odnosi na kovid bolesnike, pred praznike je bio 67 posto, potpuno je jasno kakav je bio efekat”, navodi Borovinić Bojović.

Ministarka je poručila da će kafići i dalje raditi od 7 do 20 sati.

Vakcine vjerovatno krajem januara: Borovinić Bojović je navela da je sreća što je Crna Gora malo tržište, pa neće biti potreban veliki broj vakcina kao u drugim zemljama. S druge strane, problem je što malo tržište nije prioritet za proizvođače. Ona je navela da su u stalnoj  komunikaciji sa Evropskom unijom, što se tiče nabavke vakcina.

“Pregovori u vezi sa vakcinama su u intenzivnom toku. Osim sa proizvođačima iz EU, radimo na bilateralnim odnosima i sa Kinom i Rusijom razmišljamo i o tim vakcinama. Ipak, primarno vodimo pregovore u vezi sa vakcinama sa evropskim sertifikatom. Ukoliko pregovori budu išli ovakvim tokom, trebalo bi da krajem januara stignu u Crnu Goru. Crna Gora je malo tržište i kao malo, nismo nikakav benefit za nijednog proizvođača. Aktivno radimo na što skorijem dolasku vakcina”, ističe ona.

Prema njenim riječima, pregovaraju sa Fajzerom, Astrom Zenecom.

O polasku u školu: Svi đaci će ići u školu onlajn prve nedjelje, navela je ministarka.

“Naš cilj je da svedemo onlajn nastavu na zanemarljiv procenat. Prostorni kapaciteti, kao i uslovi su dosta zahtijevni u odnosu na naše kapacitete, to jeste kadrovski kapacitet. Imamo određen broj škola, koje imaju mogućnost, ostale škole moramo da pripremamo za takav vid nastave.”, kaže ona.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić istakao je da epidemiološka kriva ima stabilan karakter”.

“Iako su bili veliki epidemiološki rizici u vrijeme novogodišnjih praznika. Ukupan broj oboljelih je 52.431, trenutno 9.492, hospitalizovanih 356, a oporavljenih 42.214”, rekao je Galić.

Članica Komisije za zaštitu stanovništava od koronavirusa Milena Cojić pozvala je građane da ukoliko imaju kovid simptome da se javljaju isključivo u kovid ambulante.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, na konferenciji će govoriti ministarska zdravlja,Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić i članica Komisije za zaštitu stanovništava od koronavirusa pri Ministarstvu zdravlja Milena Cojić.

Source
portalanalitika.me

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button