DogađajiFilmovi i serijeKultura

Green Montenegro International Film Festival

Posvećen zaštiti životne sredine

Story Highlights
  • Ovom prilikom, predsjednik Bečić je poručio da će „vrata Skupštine Crne Goreuvijek biti otvorena za sve otrježnjujuće projekte
  • U okviru ovogodišnjeg izdanja festivala publika će imati priliku da pogleda 40 jako uzbudljivih filmskih ostvarenja
  • Pristup platformi je slobodan dok su projekcije filmova besplatne

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić obratio se virtuelnim putem na otvaranju konceptualnog filmskog festivala Green Montenegro International Film Festivalu (GMIFF), posvećenom zaštiti životne sredine.

Pozdravljajući učesnike i organizatore, predsjednik Bečić je rekao da šestogodišnja istrajnost organizatora na podizanju ekološke svijesti i promovisanju Crne Gore kao države koja se svojim najvišim pravnim aktom obavezala da čuva prirodu i zdravu životnu sredinu, ne predstavlja ništa manje od pravog i čistog ustavnog patriotizma.

“Kao predsjednik najvišeg predstavničkog i zakonodavnog doma građana podsjetiću vas da je Crna Gora prvim članom Ustava proklamovana kao ekološka država, a da je u njegovoj preambuli istaknuto uvjerenje da je država odgovorna za očuvanje prirode i zdrave životne sredine. Crna Gora se voli tako što se brane njene rijeke, šume; Crna Gora se voli i kroz ovakav ekstremno važan i u našoj državi jedinstveni projekat u okviru kojeg možemo sve prethodno i još mnogo toga da vidimo kroz objektiv kamere talentovanih i kreativnih filmskih stvaralaca“, kazao je on.

Ovom prilikom, predsjednik Bečić je poručio da će „vrata Skupštine Crne Gore uvijek biti otvorena za sve otrježnjujuće projekte koji na ovako originalan način doprinose kreiranju ekološkog narativa u društvu kakvo je crnogorsko koje sa ustavnih proklamacija konačno mora da pređe i na djela“.

U uvodnom dijelu, prisutnima su se obratili i Blagota Marunović, direktor festivala, princ Nikola Petrović Njegoš, član Savjeta festivala, Ivana Vojinović, predsjednica Savjeta festivala, Nikola Medenica, član Savjeta festivala.

GMIFF se u redovnim okolnostima održava u jednoj od najljepših prirodnih cjelina u Evropi, u Nacionalnom parku Durmitor, pored Crnog jezera, ali shodno novoj stvarnosti nastaloj globalnom pandemijom, festival se svrstao u grupu odgovornih produkcija, koje širom svijeta na sličan način organizuju manifestacije i tako održavaju kontinutet.

U okviru ovogodišnjeg izdanja festivala publika će imati priliku da pogleda 40 jako uzbudljivih filmskih ostvarenja, tokom tri dana trajanja festivala i to iz Turske, Irana, Mađarske, Rusije, SAD-a, Crne Gore, Holandije, Srbije, Belgije, Španije, Hrvatske, Ukrajine, Italije, Švedske, Sjeverne Makedonije, Portugala, Japana, Norveške, Tajlanda i Njemačke.

Pristup platformi je slobodan dok su projekcije filmova besplatne. Više informacija na zvaničnoj web stranici festivala www.greenmontenegro.me.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button