DogađajiKultura

GRAFIKE ZUVDIJE HODŽIĆA PRED PUBLIKOM U TIVTU

Izložba grafika našeg akademika Zuvdije Hodžića, naslovljena "Crnom Gorom"

Story Highlights
  • Zuvdija Hodžić rođen je 1. 8. 1943. godine u Gusinju
  • Izložbu će otvoriti profesor književnosti Neven Staničić
  • Zbog propisanih mjera, otvaranje će biti održano ispred galerije, na otvorenom

Izložba grafika našeg akademika Zuvdije Hodžića, naslovljena “Crnom Gorom”, biće otvorena u utorak u JU Muzej i galerija Tivta.

Zuvdija Hodžić rođen je 1. 8. 1943. godine u Gusinju. Od 1962. godine živi u Titogradu, gdje radi kao novinar „Titogradske tribine”, a zatim u Domu omladine „Budo Tomović”. Završio je Filološki fakultet u Prištini. Bio je sekretar Saveza omladine Titograda, urednik „Titovog pionira”, zamjenik direktora i glavnog urednika INDOK-CENTRA i „Titogradske tribine”, zamjenik glavnog urednika „Stvaranja”, predsjednik Skupštine Republičke zajednice kulture Crne Gore, poslanik u Skupštini Crne Gore, starješina Škole Saveza izviđača Crne Gore, predsjednik Upravnog odbora Centra za iseljenike Crne Gore. U OEBS-ovoj „Školi za Rome” predavao je kulturu i tradiciju Roma. Potpredsjednik je SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, glavni urednik časopisa „Kod”. Član je CANU. Ima status Istaknutog stvaraoca u kulturi. Objavio je knjigu poezije „Na prvom konaku”, knjige pripovijedaka „Gluva zvona” i „Neko zove”, romane „Gusinjska godina” , „Davidova zvijezda” i “Svi moji”, knjigu putopisa i reportaža „Jedan dan života” i knjigu esejističkih tekstova „To je to”. Romani i knjige pripovijetki objavljeni su mu na albanskom, a „Davidova zvijezda” na poljskom, slovenačkom i italijanskom jeziku. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade, Nagrade oslobođenja Titograda, nagrada „Pero Ćamila Sijarića” i „Stefan Mitrov Ljubiša”. Zastupljen je u u lektiri za osnovnu i srednje škole i studije književnosti u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Imao je više samostalnih izložbi crteža i grafika. Objavio je monografije crteža i zapisa „Podgoricom starom” i „Otkrivanje zavičaja”. Majstor je džudoa, nosilac crnog pojasa – V dan.

Izložbu će otvoriti profesor književnosti Neven Staničić.

Zbog propisanih mjera, otvaranje će biti održano ispred galerije, na otvorenom. Takođe će se svakom od posjetilaca, pri ulasku u galerijski prostor, mjeriti temperatura, te će biti obavezno nošenje maski, dezinfekcija ruku, kao i držanje propisane distance.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button