DogađajiKultura

Događaji koji su obilježili svijet umjetnosti u 2020. godini

Story Highlights
  • U godini za nama bilo je uzbudljivih dešavanja i u svijetu umjetnosti
  • Kao “najveće otkriće 2020. godine”, kada su arheolozi u novembru otkrili više od 100 obojenih kovčega u nekropoli u Sakari
  • Iz Muzeja “Singer Laren” u Holandiji ukradena je slika Vinsenta van Goga iz 1884. godine pod nazivom “Županijska bašta u Nunenu”

U godini za nama, za koju se čini da je trajala mnogo duže od 12 mjeseci, bilo je uzbudljivih dešavanja i u svijetu umjetnosti, a onlajn časopis “Art njuz” pobrojao je neke od najvažnijih.
U vrh tih događaja ovaj časopis stavlja, citirajući Mostafa Vazirija, generalnog sekretara egipatskog Vrhovnog savjeta za antikvitete, kao “najveće otkriće 2020. godine”, kada su arheolozi u novembru otkrili više od 100 obojenih kovčega u nekropoli u Sakari, južno od Kaira.
Kovčezi, koji su pronađeni zapečaćeni i netaknuti, otkriveni su sa pogrebnim maskama, kanopskim vazama i statuama i najvjerovatnije potiču iz kasnog i ptolemejskog razdoblja Egipta (664-30 p. n. e.).
Otkriće će biti podijeljeno između četiri egipatska muzeja, uključujući Muzej nove administrativne prijestonice, koji bi trebalo da bude otvoren u narednim nedjeljama. Ovom otkriću prethodio je pronalazak 59 kovčega mjesec dana ranije, a biće ih još, prema Haledu el Enaniju, egipatskom ministru turizma i starina.

U martu, navodi dalje “Art njuz”, iz Muzeja “Singer Laren” u Holandiji ukradena je slika Vinsenta van Goga iz 1884. godine pod nazivom “Županijska bašta u Nunenu”, dok je ustanova bila privremeno zatvorena u sklopu blokade zbog pandemije.

Video-snimci su kasnije pokazali da su lopovi čekićem provalili kroz staklena vrata muzeja, umjetničko djelo još uvijek nije pronađeno.

Iako nijedna krađa iz doba kovida nije bila toliko važna kao ova u “Singer Larenu”, drugi muzeji suočili su se takođe sa vandalizmom zbog oslabljene bezbjednosti dok su muzeji bili zatvoreni.

Osnivač i izvršni direktor “Amazona” Džef Bezos, koji se navodno može pohvaliti neto vrijednošću od 188 milijardi dolara, ušao je u vrh ešelona na umjetničkom tržištu kada je u februaru objavljen kao kupac slike Eda Ruša “Povređivanje riueči radio # 2“ prodate za 52,5 miliona dolara u aukcijskoj kući Kristi u novembru 2019. Iste sezone, Bezos je platio 18,5 miliona za sliku “Vinjeta 19” Kerija Džejmsa Maršala u Sotbiju, čija je početna cijena bila 7,5 miliona dolara, nakon čega je Bezosova neto vrednost porasla je za 49 procenata sa 126 milijardi dolara u februaru 2020.

“Art njuz” podsjeća i da su prije nego što je pandemija korona virusa prisilila umjetničke institucije i sajmove širom Sjedinjenih Država, Evrope, Južne Amerike i drugih lokacija na zatvaranja ili odlaganja, muzeji u Kini i Hongkongu već zatvorili svoja vrata za javnost.

U januaru su institucije poput Nacionalnog umjetničkog muzeja Kine u Pekingu, Guangdong muzeja umjetnosti u Guangdžouu, Muzeja umjetnosti Union u Vuhanu, UCCA Centra za savremenu umjetnost (koji ima nekoliko lokacija širom Kine) i javni muzeji u Hongkongu zatvoreni kako bi se ublažilo širenje kovid 19. Ta rana zatvaranja nagovijestila su produženi poremećaj funkcionisanja koji se duboko osjetio u Kini – i mnogo dalje – u narednim mjesecima.

Nakon otkazivanja prodaje uživo, otpuštanja i finansijskog pada u vrhunskim aukcijskim kućama, Kristi i Sotbi bili su prisiljeni da brzo prekonfigurišu svoje tradicionalne aukcije, a rezultat je bila neka vrsta blokbaster aukcije: večernje prodaje u više kategorija koje se prenose uživo, kombinujući nadmetanje iz više gradova, sa desetinama hiljada gledalaca širom svijeta. Sotbi je prvi testirao novi format sa petosatnom večernjom rasprodajom 29. juna.

Godinu koja je na izmaku obilježila su i rušenja, uklanjanja i rekontekstualizacije spomenika, pa su tako, navodi časopis, usred svjetskih demonstracija protiv policijske brutalnosti i rasizma, rušeni i spomenici navodno rasističkim istorijskim ličnostima u gradovima od Šarlotsvila u Virdžiniji do Johanesburga u Južnoj Africi.

U nekim gradovima su zvaničnici sami sklanjali spomenike, a u drugim slučajevima demonstranti su uzeli stvar u svoje ruke i skrnavili i rušili spomenike.

U Bristolu, u Engleskoj, demonstranti su srušili spomenik Edvardu Kolstonu, trgovcu i trgovcu robljem iz 17. vijeka, na kraju ga bacivši u obližnju reku Avon, odakle su ga kasnije izvadile lokalne vlasti.

Kao jedan od događaja koji je u svijetu umjetnosti obilježio 2020. “Art njuz” navodi ideju britanskog arhitekte Dejvid Adjaje za novi muzej u Benin Sitiju u Nigeriji.

Iako je još uvijek u fazi predloga, Edo muzej zapadnoafričke umjetnosti mogao bi postati i više nego prigodan dom za beninsku bronzu i druge predmete opljačkane ili premještene širom svijeta sumnjivim sredstvima.

Kada su planovi postali javni u novembru, ovaj muzej je zamišljen kao dom “renesanse afričke kulture”, koji “prvo mora biti za zajednicu, a zatim međunarodna atrakcija”, prenosi “Art njuz”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button