BarCrna GoraDruštvoObavještenja i protokolVijesti

Dan opštine i oslobođenja grada Bara

Story Highlights
  • Čestitke povodom Dana opštine i oslobođenja grada Bara

Predsjednik Vlade Duško Marković čestitao je u ime Vlade i u svoje ime predsjedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću predsjedniku Skupštine opštine Miću Orlandiću, odbornicima u Skupštini opštine i građanima Bara Dan opštine.

“Barska opština dostigla je zavidan nivo razvoja, i taj razvojni zamah se nastavlja, a investicije koje su započete u periodu iza nas garantuju visok kvalitet života njenih žitelja na duži rok”, navodi se u čestitki predsjednika Vlade.

Danas kraj pod Rumijom, pored tradicionalnog suživota i multikulturalnog sklada, krasi i nova ponuda lučkog i turističkog čvorišta na ovom dijelu Jadrana, čemu je Vlada, zajedno sa lokalnom upravom, bila posvećena duži niz godina.

“Uvjeren da se razvoj Bara nastavlja očekivanom dinamikom, još jednom vam čestitam Dan opštine”, piše u čestitki predsjednika Markovića.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

ČESTITKA PREDSJEDNIKA OPŠTINE BAR DUŠANA RAIČEVIĆA POVODOM 24. NOVEMBRA – DANA OSLOBOĐENJA BARA

Svim građankama i građanima upućujem srdačne čestitke povodom Dana oslobođenja Bara, koji obilježavamo 76-tu godinu zaredom.

Godišnjica oslobođenja grada podsjeća da poštovanje ideala slobode i antifašističke borbe, koje su iznijele tadašnje generacije moraju biti dio opšte kulture i uvažavanja. Bar je oduvijek znao da cijeni takvu i tako stečenu slobodu, i uvijek će s ponosom obilježavati ovaj dan.

Protekla godina bila je teška za svakoga. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, Dan opštine ove godine nećemo obilježiti na tradicionalan način, svečanom sjednicom i održavanjem pratećih manifestacija. Umjesto toga, sredstva namijenjena za organizaciju svečanih dogadjaja, doniraćemo Domu zdravlja i Opštoj bolnici u Baru koji su na prvoj liniji borbe protiv epidemije, i koji iznose veliko breme borbe za ozdravljenje građana Bara i cijelog Crnogorskog primorja, kao i Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta koji ulažu ogromne napore da pruže ruku pomoći našim sugrađanima kojima je to najpotrebnije. Ovim želimo da pokažemo odgovoran odnos prema opštem zdravlju i poštovanje prema svakom građaninu Bara.

Gubitak života zbog obolijevanja od korona virusa, nenadoknadiv je i bolan podsjetnik da je prijetnja itekako postojeća, da ugrožava živote i da u ovoj fazi medicina još uvijek nije dala odgovor za potpuno suzbijanje. Na današnji dan broj oboljelih i preminulih daje nam razlog za brigu i upozorava na neophodnost odgovornog ponašanja i maksimalne posvećenosti zaštiti zdravlja kroz poštovanje mjera i preporuka nadležnih institucija.

Tokom čitavog perioda od pojave virusa, Opština Bar ulaže maksimalne napore u borbi protiv epidemije i za zaštitu zdravlja stanovništva. Neprekidni napori medicinskog osoblja neće izgubiti podršku lokalne uprave koja će u domenu svojih nadležnosti voditi računa o sprovođenju mjera prevencije i preporuka za smanjenje širenja infekcije, ali i dati maksimalan doprinos prevazilaženju teških posljedica epidemije koje se reflektuju na život najugroženijih članova zajednice, privrede, sistema obrazovanja i svih segmenata društva.

Prilika je da se na današnji dan, uobičajeno, podsjetimo najvažnijih rezultata rada lokalne uprave i postignuća grada u godini iza nas. U proteklom periodu posvećeno smo radili na poboljšanju kvaliteta života svih naših sugrađana. Bili smo okrenuti investicijama u nove gradske sadržaje i infrastrukturu, izgradnji novih sistema za vodosnabdijevanje, razvoju poljoprivrede i biznisa, podržali kulturu i sport i bili tu za sve građane, bez razlike i s punom pažnjom.

Godinu za nama obilježili su veliki projekti koje smo realizovali ili su pred završnicu realizacije: izgradnja nadvožnjaka u Bjelišima sa pristupnom saobraćajnicom, vodovoda za naselje Sveti Ivan, moderne saobraćajnice sa svom pratećom infrastrukturom na Velikom Pijesku, Kuća maslina u Starom Baru, gradski park, prvi Kreativni hab u Crnoj Gori, samo su neki od projekata koje smo realizovali tokom prethodne godine, stvarajući sadržaje za odmor i rekreaciju i prostor za dalji razvoj turizma, poljoprivrede i drugih grana privrede. Investicije u prethodnoj godini na ovim i drugim projektima širom naše opštine vrijedne su blizu 7 miliona eura

Nakon ovih uspješno realizovanih projekata, slijedi nastavak radova na izgradnji vodovodne mreže, nastavak radova na izgradnji trga i Šetališta u Sutomoru, izgradnja lungomare u Čanju, graničnog prelaza Ckla-Zogaj, nastavak realizacije projekta rekonstrukcije regionalnih putnih pravaca Virpazar – Bar i Bar – Kamenički most, kao i dalje aktivnosti na revitalizaciji Starog Bara.

Uvaženi sugrađani i sugrađanke, iako smo svi već umorni od konstantne potrebe za izbjegavanjem kontakata i nelagode koju neophodne mjere stvaraju u svakodnevnom životu, još jednom snažno apelujem na vas da barski prkos usmjerite na boljitak i uložite još više napora da sačuvate svoje zdravlje i zdravlje najbližih.

Izdržimo zajedno, jer sloboda je vrijedna svake žrtve, a Dan oslobođenja neka nam bude podstrek da istrajemo onda kada je to najpotrebnije, u nadi da ćemo u skoroj budućnosti biti u prilici da pandemiju stavimo pod kontrolu i ponovo osjetimo našu slobodu.

U tom duhu, želim vam dugo zdravlje i srećan Dan oslobođenja Bara.

PREDSJEDNIK SO BAR MIĆO ORLANDIĆ ČESTITAO DAN BARA

Poštovani građani i građanke Bara,

Čestitam vam Dan opštine i Dan oslobođenja, sa željom za ličnu i porodičnu sreću i dobro zdravlje.

Sedamdesetšest godina živimo u slobodi, ponosni na svoje oslobodioce, na svoje antifašističko nasljeđe, na svoje zajedništvo i svoju multikulturu. Nikada ne smijemo zaboraviti da je u temelje naše slobode ugrađeno 885 života naših sinova i kćeri. Ponosni smo na njih, na naše španske borce, na naših 11 narodnih heroja, na 131-og nosioca partizanske spomenice i na njihovom antifašizmu.

Nasuprot fašizmu i njegovoj ideologiji, stajao je partizanski pokret i antifašisti koji su ga pobijedili u toku II svjetskog rata, ali se on pokušava još uvijek i iznova obnavljati. Hoću da kažem da smo i danas izloženi klerofašističkim idejama i istorijskoj reviziji, koja se u suštini pojavljuje kao velika prevara i predstavlja pokušaj prerade prošlosti, falsifikovanjem i izvrtanjem istorijskih činjenica.

Moramo znati da je i danas antifašizam ne samo civilizacijsko, već političko i moralno utočište demokratije i slobode, a ne obično prisjećanje na dešavanja u toku II svjetskog rata i sjećanje na pobjedu i priložene žrtve. I danas poštovani građani moramo podići glas i boriti se protiv takvih retrogradnih ideja i njihovih nosilaca, jer kako reče Umberto Eko „Pacifizam je kolaboracija sa neprijateljem“.

Uvjeren sam da će slobodarski Bar uvijek biti antifašistički, građanski i evropski i uvijek čuvati sjećanje na svoje poginule antifašiste, na njihovu žrtvu i doprinos slobodi, čuvaće našu istoriju, multikulturu i tradiciju, čuvaće naše antifašističko nasleđe i uvijek biti okrenut budućnosti, sekularnim i evropskim vrijednostima, te ubrzanom ekonomskom razvoju naše opštine i Crne Gore.

Čestitku vam upućujem na ovaj način, jer zbog opšte epidemiološke situacije po prvi put ne držimo svečanu sjednicu SO Bar, posvećenu 76-godišnjici oslobođenja.

Predsjednik SO, Mićo Orlandić

Foto: www.gov.me autor: Bojana Cupic, www.bar.me

Source
www.gov.mewww.bar.me

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button