Crna GoraTurizam

Covid-19 era traži moderne metode i nove tehnologije za zaštitu gostiju i prostora

Drugi dio

Story Highlights
  • Ruke treba prati i ispirati najmanje 20 sekundi i to višekratno kao i koristiti dezinficijensa sa ne manje od 60 % alkohola
  • Kontaktnim površinama valja posvećivati posebnu pažnju kako njihovim pravilnim dezinficiranjem tako i smanjenjem broja direktnih kontakt površina
  • Strani hoteli već objavljuju na svojim web stranicama između ostalog anti Covid-19 zaštite koju koriste

Miks tradicionalnog i novog

Analize javnosti dostupnih protokola pokazuju da se značajnim dijelom temelje na tradicionalnim metodama odnosno dosad poznatim tehnologijama.

Sama edukacija nije učinkovita bez adekvatnog nadzora.

Prva iskustva pokazuju da nakon prvog pozitivnog šoka uvođenja, mjere zahvaljujući ljudskoj prirodi popuštaju odnosno relaksiraju što se ogleda u neredovnom nošenju maski, intenzitetu i dužini pranja ruku kao i dovoljnoj količini dezinficijensa.

Što se lične higijene zapošljenog tiče, uz nošenje zaštitnih rukavica i maski, mjerenja temperature prije početka rada, za vrijeme rada i prije odlaska rada, držanje distance od 1 do 1,5 metra, koliko god to naravno priroda pružanja usluge i ljudskog kontakta dopušta, posebna pažnja se posvećuje ručnim dezinficijensima te kvalitetu i intenzitetu pranja ruku.

Ruke treba prati i ispirati najmanje 20 sekundi i to višekratno kao i koristiti dezinficijensa sa ne manje od 60 % alkohola.
Što se higijene unutrašnjih prostora tiče valja obratiti pažnju na tri segmenta:

prvom, redovnom održavanju i čišćenju otvora za ventilaciju i klimatizaciju;

drugom – redovnoj i učestaloj dezinfekciji kontaktnih površina poput kvaka i brava na vratima, naslona i ručki ili pak pultova

te trećem, direktnoj i intenzivnoj eliminaciji bakterija i virusa.

Kontaktnim površinama valja posvećivati posebnu pažnju kako njihovim pravilnim dezinficiranjem tako i smanjenjem broja direktnih kontakt površina putem za svakog gosta posebno pripremljenim i upakovanim kontakt služnim karticama.

Zavisno o trajanju ove i mogućih drugih pandemija, za očekivati je radi postupnog usložnjavanja procesa protiv patogene zaštite, osnivanje specijalizovanih hotelskih odnosno turističkih Anti Virus Timova (AVT) ili čak uslužnih kompanija, koji će voditi brigu u ovom segmentu bilo na nivou zahtjevnijih receptivnih smještajnih objekata pojedinačno bilo na nivou turističkih kompanija kao cjelina.

Ako se sjećate, nekad smo imali posebne firme koje su se brinuli o sigurnosnom aspektu renomiranijih turističkih objekata i njihovih tadašnjih gostiju. Umjesto hotelskih detektiva možda danas i sutra dočekamo – bakteriološke.

Kao što imamo prilike vidjeti, strani hoteli već objavljuju na svojim web stranicama između ostalog anti Covid-19 zaštite koju koriste. Čekanja nema. Svaki trenutak je trenutak za stvaranje pozitivne perceptivne i empatične razlike kod gostiju u trenutku kad odlučuju gdje krenuti i gdje se smjestiti.

Foto: Pexels

Source
www.rentoholic.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also
Close
Back to top button