InfoTurizam

Bjelasica idealna za šetnju sa krpljama

Oko tridesetak zaljubljenika u snijeg juče je uživalo u čarima Bjelasice na jedan, za većinu njih, nov način. Naime, turistička agencija Montenegro Phototrekking je u posljednjem danu prethodne sedmice organizovala takozvanu snowshoeing (šetnja sa krpljama) i ligulašku turu (sankanje).

Kako je, za Mediabiro pojasnio Darko Šarčević iz pomenute agencije, ekipa je krenula ujutru sa skijališta Kolašin 1600.

Malo smo se švercovali. Izašli smo žičarom na 2.000 metara nadmorske visine. Onda smo lagano silazili pored skijaških staza i uključili se na grebene Bjelasice i nastavili dalje do skijališta Kolašin 1450”, rekao je Šarčević u izjavi za agenciju Mediabiro.

Inače, termin “snowshoeing” odnosi se na šetnju sa krpljama, odnosno reketima za tenis koji se montiraju na cipele, dok ligulin predstavlja veliki plastični tanjir na koji se sjedne i kliza po snijegu – nešto poput sankanja.

Snijega ima više nego dovoljno. Mala je žal što je polegao, pa je nije bio baš idealan za snowshoeing, ali većina učesnika se uvjerila da su krplje spas, jer pomažu da se ne propadne u snijeg”, pojasnio je Šarčević.

Tura je, prema njegovoj ocjeni, bila lagana, čak i za početnike. Prešli su svega sedam i po kilometara, a ni visinska razlika nije bila velika.

Tako da su čak i neki, koji su prvi put išli, prtili snijeg i pravili stazu kako bi nama bilo lakše. Nadamo se da će biti dovoljno snijega da ponovimo ‘snowshoeing’ na nekoj drugoj lokaciji, ili opet na Bjelasici koja je prelijepa i idealna za ovaj vid rekreacije”, dodao je Šarčević.

Juče je na krplje prvi put stao Nebojša Kuburović, inače po vokaciji novinar, koji je naveo da je pet sati provedenih na Bjelasici pun pogodak za zimske mjesece.

To je poseban užitak, novo iskustvo. Iskusni vodič Darko Šarčević nije ništa prepuštao slučaju, vodio nas je kroz Bjelasicu i bjeline te naše planine. Izmaći se iz Podgorice i posjetiti zimski ambijent Bjelasice, ovaj sniježni raj, je pun pogodak. Svakome bih definitivno preporučio ovu turu”, poručio je Kuburović.

Source
rtcg.me

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also
Close
Back to top button