InfoTurizam

Akcenat na zdravstvenoj sigurnosti destinacije

Turistička 2020. nije bila uspješna godina. Obilježili su je teški dani za turističke radnike i državu. Prihodi su minimalni a obaveze velike, baš kao i očekivanja od 2021. za koju niko sa sigurnošću ne može reći šta će donijeti turističkoj privredi, ne samo Crne Gore već i svijeta. Akcenat će biti na zdravstvenoj sigurnosti destinacije.

Bili smo dobar dio vremena spriječeni i da radimo, a samim tim smanjen nam je broj osoba koje smo mogli da primamo u objekte. Veliki broj gosti koji su trebali da dođu u Crnu Goru i ostanu u našim hotelima je morao da otkaže, zbog brojnih problema sa letovima i samim ulaskom u našu zemlju…“, kazao je Rako Abramović iz sektora ugostiteljstva grupacije “Astoria”.

Priča Abramovića rezime je iskustva većine drugih turističkih privrednika Crne Gore tokom 2020. u kojoj je skoro sve što smo trebali zaraditi od strateške djelatnosti, pojela korona, pa je i država ostala bez očekivanih prihoda.

Od poreskih obveznika koji se bave turizmom tokom 2020. godine naplaćeni su javni prihodi u iznosu od oko 25 miliona eura“, kazala je Milica Vuletić iz Poreske uprave Crne Gore.

Gubitak je dupliran u odnosu na 2019. a isto se dogodio i sektoru ugostiteljstva i srodnih djelatnosti.

Naplata javnih prihoda od ove kategorije poreskih obveznika tokom 2020. iznosila je 17 miliona eura, a u 2019. godini od iste kategorije naplatili smo preko 38 miliona eura“, dodaje Vuletić.

Od turizma i putovanja, u prva tri kvartala prošle godine, prihodovano je 122 miliona ili svega 12 odsto u odnosu na isti period 2019.objavila je Centralna banka. Slično je i sa boravišnom taksom.

Približno 370.000 eura, što predstavlja ostvarenje od oko 19,2 odsto, ili petinu u odnosu na 2019.godinu“, kazala je zamjenica direktorice Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Aleksandra Maksimović.

Broj turista koji su posjetili našu destinaciju, zaključno sa novembrom, bio je manji 80 odsto.

VTR.Aleksandra Maksimović- zamjenica direktorice Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (3.)

U Crnoj Gori je u kolektivnom smještaju evidentirano oko 262.000 dolazaka turista, koji su ostvarili oko 924.000 noćenja“,

Značajan pad broja putnika u godini korone zabilježen je i na graničnim prelazima. Registrovano je 5 miliona 51 hiljadu putnika, većinom stranih državljana, što je, prema evidenciji granične policije, skoro 80 odsto manje nego godinu ranije. Procedura provjere na prelazima bila je značajno izmijenjena, u cilju sprječavanja prenošenja infekcije.

Sve ono po čemu smo mislili da ćemo pamtiti prethodnu godinu zapravo je bilo potpuno suprotno, i umjesto da bilježimo zlatnu godinu, mi zapravo pamtimo godinu koja je bila najteža“, kazala je PR Aerodroma Crne Gore Marina Miketić.

Zbog krize izazvane kovid virusom gubitak crnogorskih aerodroma je preko 11 miliona eura.

U 2019. godini naš prihod je bio preko 34 miliona od čega je profita bilo preko 15 miliona, i na tome smo mi bazirali projekcije da će prošla godina da bude još bolja i rekordna“, kazala je Miketić.

Svjetska banka u poslednjem izvještaju upozorava da bi najveća opasnost za ovogodišnju sezonu na Zapadnom Balkanu mogao biti novi talas kovida 19.

Ovo je prvenstveno godina odgovornog turizma. Crna Gora otvara vrata turistima ali je isto tako neophodno da pokaže da se odgovorno odnosi prema njihovom zdravlju, i da je dosljedna u primjeni zdravstvenih
protokola“, kazala je Maksimović.

Čim počne sezona, to je već april mjesec, očekujemo da će se veliki broj linija ponovo uspostaviti, i da će ovaj krizni period, kako za nas, tako i za cijeli svijet, zapravo se što prije završiti“, dodala je Miketić.

Privrednici poručuju da rad u ograničenim uslovima neće biti dovoljan za oporavak.

Svima treba vakcina, prije svega, i treba veće razumijevanje države. Što hitnija pomoć i neki novi set mjera pomoći prema privredi“, dodao je Abramović.

Najvažniji kriterijum za odabir destinacije za odmor u ovoj godini biće zdravstvena bezbjednost i čistoća destinacije.

Source
rtcg.me

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also
Close
Back to top button