Crna GoraDruštvoVijesti

UNICEF pomaže najugroženijim porodicama u Crnoj Gori

Story Highlights
  • Cilj je da se pruži podrška porodice i djeci koja su u najvećoj opasnosti od zlostavljanja, zanemarivanja ili propuštanja obrazovnih i drugih važnih servisa podrške tokom krize

Iako je COVID-19 značajno promijenio život, nijesu svi podjednako pogođeni pandemijom, smatra šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Upravo iz potrebe da se odgovori na razarajući uticaj pandemije nastala je i inicijativa Zaštita najugroženije djece i porodica pogođenih COVID-om-19, koju UNICEF sprovodi u saradnji sa partnerima.

Kako je saopšteno, cilj je da se pruži podrška porodice i djecu koja su u najvećoj opasnosti od zlostavljanja, zanemarivanja ili propuštanja obrazovnih i drugih važnih servisa podrške tokom krize.

“Osim distribucije osnovnih higijenskih i zdravstvenih paketa za ugrožene porodice i dnevne centre za djecu sa smetnjama u razvoju, ova inicijativa podrazumijeva i podjelu računarske opreme kojom će se podržati učenje na daljinu tokom perioda zatvaranja škola, pružanje usluga podrške djeci i porodicama, kao i obezbjeđivanje stručne podrške u izradi novih smjernica za zaštitu djece tokom pandemije koronavirusa. Kako bi se ugroženoj djeci obezbijedila odgovarajuća higijena i zdravstvena zaštita, UNICEF i Crveni krst isporučiće 2.000 higijenskih paketa, 1.500 pelena, kao i informativni materijal za romske i egipćanske porodice, dnevne centre za djecu sa smetnjama u razvoju i udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju”, navodi se u saopštenju.

U cilju podrške učenju na daljinu, UNICEF će, u saradnji s Vladom Crne Gore i organizacijama civilnog društva, podijeliti 750 tableta djeci sa smetnjama u razvoju, djeci u hraniteljskim porodicama, kao i onoj koja žive u jednoroditeljskim domaćinstvima, ustanovama socijalnog staranja i djeci iz romske i egipćanske populacije.

Kao rezultat zajedničke akcije UNICEF-a i NVO Juventas, ustanovi za djecu bez roditeljskog staranja Mladost u Bijeloj isporučeno je pet laptopova, banera i projektora. Time je, navode iz UNICEF-a, šezdesetoro djece školskog uzrasta dobilo svakodnevnu podršku u učenju na daljinu i psiho-socijalnu podršku za suočavanje sa stresom i drugim izazovima povezanim s pandemijom COVID-19.

Kao dio iste inicijative, devedesetoro djece i samohranih roditelja će uz podršku udruženja Roditelji dobiti besplatnu psihološku i pravnu pomoć.

U okviru Inicijative, izrađene su smjernice za zaštitu djece od nasilja i eksploatacije, koje uključuju i specifične okolnosti izazvane pandemijom koronavirusa. Takođe, internet platforma dnevnih centara namijenjena djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama ( http://servisipodrskezasve.net/platforma/ ) u procesu je nadogradnje i biće završena do 20. januara 2021. godine. Prema procjenama UNICEF-a, time će najmanje 1.000 djece i omladine sa smetnjama u razvoju i njihovih njegovatelja dobiti interaktivnu podršku na daljinu, pri čemu će posebna pažnja biti posvećena izazovima koje je nametnula pandemija COVID-a-19.

Inicijativu UNICEF sprovodi u saradnji s Ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu, Grupom 484, Vladom Crne Gore, Crvenim krstom Crne Gore i drugim organizacijama civilnog društva, uključujući i udruženja roditelja. Finansijsku podršku omogućili su Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu i Grupa 484.

Source
www.roditelji.me

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button